Министерството на културата с подвеждаща информация за декларациите по закона „Пеевски”

Истински хаос предизвика подаването на декларации от медии по новия Закон за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), известен като „Пеевски”. Той действа за първи път от тази година, а крайният срок за подаването им е 30 юни, но последният работен ден от месеца е 28 юни, петък. Липсва уточняваща информация могат ли и през останалите два почивни дни да се подават въпросните документи. 

По-големият проблем обаче се оказа начинът, по който декларациите могат да бъдат приети. Софийски и провинциални медии алармираха, че в самото министерство отказват да им приемат документите и да им издадат входящ номер. Обяснявали им, че трябва да изпратят декларациите по електронен път. Посоченият електронен адрес обаче не е активен, твърдят заинтересовани. От пресцентъра на министерството уточниха, че и други медии са се оплакали, че имат проблем с електронното подаване на декларацията.

Компютърният експерт Михайлов, отговарящ за услугата, твърди по телефона, че въпросните декларации могат да се приемат само по електронен път, а системата им работи. Той дори се ангажира да покаже конкретните стъпки за изпращането на декларацията, но след разговора спря да си вдига телефона.

В същото време на сайта на министерството, където е дадена подробна информация за изпълнението на закона, дословно е записано: „Попълнените декларации по чл. 7а и по чл. 7б от Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ) се изпращат на адреса на Министерство на културата: София 1040, бул. "Ал. Стамболийски" № 17.”
В допълнителна информация на същата страница, обявена като: 

Съобщение във връзка с декларациите по Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ) пише: „Декларациите по чл. 7а, ал. 3, 4 и 7 и по чл. 7б, а. 1 и 2 от Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги МОГАТ да се подават по електронен път чрез сайта на Министерството на културата на адрес https://eventis.mc.government.bg:8443/ED/View1.jsp 

За подаване на декларация по реда на Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги е необходим електронен подпис.” 

min_kultura.jpg


Никъде на сайта на министерството няма изрична информациs, че се подават декларациите САМО и ЕДИНСТВЕНО по електронен път, а се конкретизира, че „могат да се подават” и по такъв начин или на посочения адрес.

Заради подвеждащата информация и неадекватното поведение на чиновниците в министерството, вероятно много медии ще имат проблем с коректното спазване на закона.