Михаил Екимджиев: Трябва закон, за да се уреди казуса с царските имоти

Искрен Веселинов: Държавата трябва да защити обществения интерес, дори делото да стигне до европейския съд в Страсбург

Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев

Казусът с имотите на царя поставя следния въпрос – дали трябва да има закон, с който да бъде уредена реституцията на царските имоти. Това се налага заради мораториума, наложен на царските имоти преди години, който може да бъде отменено само със закон. Това обясни в ефира на БНТ адвокатът Михаил Екимджиев, който представлява Симеон Сакскобургготски пред Съда в Страсбург. 

По думите му този казус ни въвежда в неизбродими юридически дерби. Но ако се опираме на последните решение на Върховния касационе съд – по Ситняково и Саръ гьол, е признато право на притежание, което е различно от собственост. И в този случай има защитима фаза пред европейския съд за правата на човека в Страсбург. Затова правозащитникът смята, че е разумно е да се изработи един закон, за да се даде дължимото за запазването на достойнството на царското семейство, аргументира позицията си Михаил Екимджиев.

Той е категоричен, че е добре да се търси балансирано решение на този казус, а най-неразумното е – делото да стигне до европейския съд за правата на човека в Страсбург. 

На различна позиция е депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов, който в прав текст заяви, че по казуса за царските имоти правото е на независимия български съд, който постановява, че тези имоти са реституирани незаконно. 

Тези дела се печелят от държавата и тя защитава правото си като владелец на тези имоти. Едно залитане на администрацията след отправено писмо от Сакскобургготски – с което настоява да се споразумее с държавата, какво ви говори, попита патриота и обясни, че според него бившият премиер не е сигурен, че има реални права над тези имоти. Затова счита за абсурдно да се търсят незаконови и извън съдебната процедура похвати, за да бъдат овъзмездени царят и неговото  семейство. 

Искрен Веселинов смята, че трябва да се даде дължимото уважение към Симеон Сакскобургготски, но държавата трябва да защити обществения интерес, дори ако се наложи делото да стигне в европейския съд в Страсбург.