Методи Андреев: С кандидатурата на Бокова страната ще загуби шанс за столетия напред

Абсурд е човек, който не може да бъде обединител на българската нация, да го предлагаме за председател на ООН

Ако Ирина Бокова бъде официалната кандидатура на България за председател на ООН, то страната ще загуби шанс за столетия напред. Това каза в предаването „Метроном” на Радио ''Фокус'' – Пловдив Методи Андреев, депутат от ГЕРБ. По думите му, Георги Първанов е декларирал, че ако правителството не подкрепи Ирина Бокова, политическа партия АБВ ще преразгледа своето участие в мнозинството.

„Искам да попитам как България предлага човек, който не може да бъде обединител на самата българска нация, а ние го предлагаме да стане председател на организация за обединените нации. Това е абсурдно. Как така Първанов ще извива ръцете на правителството? На какво основание? Това е абсолютно недопустимо”, коментира Андреев. 

Депутатът каза още, че притежава достатъчно сериозна информация и лична убеденост, че Ирина Бокова няма да стане председател на ООН. „Заради политически и идеологически робувания на стари позиции, България ще загуби един шанс, който й се отдава може би за столетия напред. Ето тези неща са обезпокоителни”, добави Андреев. 

По отношение на политическата стабилност в страната, депутатът от ГЕРБ каза, че има трусове в редица политически формации. „Много от тези партии са скоро създадени, и то с цел да станат част от този парламент. Те са създадени по интерес, „брак по сметка”. Когато има „брак по сметка”, е нормално да има скандали. Скандали има в Патриотичния фронт, също и в Реформаторския блок. Това е нормално за българската политика. Политическата стабилност не е защитена. Тя е застрашена от самата нея. Стабилност без реформа не е необходима на никой. Това означава стабилност на статуквото, а против това статукво протестираха хиляди български граждани повече от година и половина. Стабилност за самата стабилност не е решение на въпроса”, коментира Методи Андреев. 

Според него стабилността е необходима, за да може да се правят реформи и да е интересна България за инвеститорите.