Местан: Спрете атаката към българския генерален консул в Одрин

Това се казва в писмо до МВнР от лидера на ДОСТ Лютви Местан

Лютви Местан

Лютви Местан

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изпрати отворено писмо до външния министър Екатерина Захариева, в която настояват да бъде спряна атаката срещу генералния консул на България в Одрин. 

Публикуваме пълния текст на Отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО
ДО Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА
МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СПРЕТЕ  АТАКАТА СРЕЩУ ГЕНЕРАЛНИЯ КОНСУЛ 
НА Р БЪЛГАРИЯ В ОДРИН!

Г-жо Министър, Генералният ни консул в Одрин, г-н Васил Вълчев, бе подложен на силни атаки за начина, по който е организирал тържеството по повод националния празник – 3-ти март. 

Отбелязването на националния празник 3-ти  март в дипломатическите представителства на България в Турция съвпада по време с тежката битка, която съседната държава води срещу терористичните организации. В резултат на периодично провежданите терористични атаки вътре в страната и при операция „Маслинова клонка“ стотици мирни граждани на Турция и десетки нейни военнослужещи загубиха своя живот. Това е скъпата цена, която нашата съседка плаща, за да гарантира както своята сигурност, така и сигурността в Европа и в България като част от нея. 

Генералният ни консул в Одрин г-н Васил Вълчев – тук следва да се отбележи, че не го познаваме лично – е организирал тържеството в Консулството в чест на националния празник 3-ти март по начин, който би трябвало да се оцени като проява на изключително прецизирана дипломация и Протокол. От една страна, Националният ни празник е почетен подобаващо държавнически. От друга страна, минутата мълчание в памет на загиналите турски войници в Африн е висша проява на солидарност – човешка, съюзническа, държавна, към мъката на роднините и близките на загиналите и страданията на турския народ. 

Този висок хуманизъм на българската дипломация не само че не принизява Националния празник на страната ни, а го извисява като празник на народ и държава, способни днес да живеят в мир и разбирателство с добросъседска Турция въпреки онова, което ни е противопоставяло в историческото ни минало.

Затова, г-жо Министър спрете атаката срещу Генералния консул в Одрин г-н Васил Вълчев, защото за това което е направил той трябва да бъде поздравен, а не да бъде незаслужено атакуван. 

С УВАЖЕНИЕ:
ЛЮТВИ МЕСТАН
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ