Как да се предпазим от грипа убиец

28 души са починали заради грип в съседна Румъния

28 души са починали заради грип в съседна Румъния. Вирусът е взел 9 жертви и в Хърватия. Висока заболеваемост има също в Турция, Босна и Херцеговина. В Румъния, както и у нас, циркулират вирусите от тип А.

„Различното разпространение на вирусите се дължи на това каква част от населението е чувствително към този вирус – каква част от хората са се срещали с него в предишния сезон”, посочи проф.д-р Нели Корсун, Национална лаборатория „Грип и ОРЗ”.


„Грипът е убиец! Това е много тежка, сериозна инфекция, изпитание за организма и е много опасен, когато попадне на слаб организъм”, посочи доц.д-р Петър Атанасов, началник клиника Вътрешни болести.


За увреждането на имунитета спомагат нередовното хранене, недоспиването и стреса. Признаците са различни.Основните симптоми за грипна инфекция са сърцебиене, задух, гадене, повръщане, профузни диарии.

Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип. В последните седмица статистиката сочи, че заболелите са по-малко от отчетените през същия период от 2018 година, информира Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев посочи, че причините за смърт при усложнения от грип са основно две:

„Първата, която много рядко се случва, е свързана с рязкото начало на грипа – грипната кървава пневмония или дихателна недостатъчност. Другата идва от възпалението на мозъка – вирусен енцефалит. Другите усложнения, които са масови при възрастни, хора с увреждания или с хронични заболявания, това са бактериалните пневмонии. Те се явяват, когато на петия или шестия ден от грипа, вместо да започне да ти става по-добре, храчките стават гнойни, появяват се тежест в гърдите и болки в гръдния кош. Това е бактериална пневмония, трябват лекар и антибиотик. Ако не се вземат тези мерки, състоянието се влошава и се получава дихателна недостатъчност при възрастните хора и при малките деца”.

„В последните години наблюдаваме много интересно нещо – една част от тежките пневмонии, които се явяват като усложнения, не са бактериални, а микотични. Тоест, те са причинени от микроскопични гъбички”, посочи още проф. Катранджиев.


Успокоителното е, че в последните десетина дни заболеваемостта, която се наблюдава в страната, е по-малка от отчетената през същия период от миналата година.