К. Янакиев: Московската патриаршия си е присвоила украинските земи и управлявала без да имат право за това

проф. Калин Янакиев

проф. Калин Янакиев

"Що се отнася до казуса с украинската църква приветствам въздържането от резки движения на Светия синод. Ситуацията с украинската автокефалия е сложна. Много хора се питат защо украинците искат независимост? Защото са под управлението на една църква, която държи страната на държава-завоевател, окупирала Крим, Източна Украйна", коментира пред БНТ проф. Калин Янакиев.

"РПЦ скъса отношенията си с Вселенската църква обинявайки я, че посяга на нейна канонична територия. Но Константинопол твърди, че това не отговаря на истината, защото отменя действието на документ от 16 век, с който позволява във връзка с конкретни обстоятелства на руския патриарх да ръкополага киевския митрополит. Митрополитът на киевската митрополия е трябвало в литургия първо да споменава Константинополския патриарх, това означава, че това е неговият патриарх", обясни богословът.

"Това условие е било нарушено веднага, защото Москва е завладяла тази територия. И днес Константинопол казва, че отменя действието на този неспазен тогава договор", каза още той.

"Днес РПЦ е в такава симфония с авторитарния режим на Путин и до такава степен е предизвикала съвестта на украинските православни, че е дошло време да се каже - Московската патриаршия никога не е притежавала томос за тези териотрии, тя просто ги е присвоила и управлявала без да имат право за това", категоричен е той.

"Нито една от православните църкви не е длъжна да вземе страна в този конфликт. Нито Московската, нито Константинополската партриаршия, макар че са в конфликт,  не са схизматични и не е задължително да се вземе страна. Позицията може да бъде категорична, може да бъде и пожелателна - този конфликт да бъде разрешен", смята той.

"Мисля, че не е добре да прекъсваме отношенията си с Константинополската патриаршия, защото тя е права, не е добре да прекъсваме отношения с РПЦ. Не сме длъжни да вземаме страна и се радвам, че повечето митрополити заеха такава разумна позиция", обобщи той.