Има риск от наводнения в следващите 3 дни

Интензивни валежи в петък (1 декември) и снеготопене ще повишат нивата на реките

Очакваните интензивни валежи в петък (1 декември) и снеготопене ще повишат нивата на реките, най-вече в Западна и Южна България. За това предупреди дежурният хидрометеоролог от БАН Валерия Йорданова, предаде БНР.

Вероятност за поройни наводнения ще има от ранните часове на 1 и 2 декември във водосборите на реките, западно от река Огоста, в горното и средното течение на Огоста и Искър, както и в горното течение на р. Янтра. На 1 и 2 декември са възможни локални наводнения в горното течение на реките Тунджа, Марица и родопските ѝ притоци, както и в горното течение на река Арда и притоците ѝ, река Върбица и река Крумовица.

Системата за ранно предупреждение на водосборите на реките Марица и Тунджа прогнозира, че водните нива ще достигнат жълтия праг на предупреждение - на 2 декември река Марица при гр. Пловдив, на 3 декември на река Марица при Свиленград и на река Тунджа при Ямбол и Елхово.

За водосборите на река Арда водните количества ще преминат над жълтия праг на предупреждение в периода 1 и 3 декември при Рудозем, Смолян, Златоград, село Върли дол и Крумовград. На 1 декември са възможни локални поройни наводнения в горното течение на река Струма и във водосборите на река Лебница и река Струмешница. На 2 декември във водосборите на река Доспат, река Места и в средното и долното течение на река Струма.