И. Гешев: Залогът, в който превърнаха делото "Иванчева" беше унищожаването на Специализираната прокуратура

Според него, олигарси, разследвани за корупция и човек, който се укрива в Сърбия са опитали да се намесят

Иван Гешев

Иван Гешев

"11 човека са с повдигнато обвинение и мярка задържане под стража. 5 от лицата са все още в Румъния и предстоят процедури за екстрацидия", съобщи пред Нова телевизия заместник-главния прокурор Иван Гешев по повод арестите на телефонни измамници в България и Румъния.

"Румънските колеги арестуваха вчера едва ли не цял кол център, вътре е имало около 30 души", каза още той за арестите.

Той призна, че е имало "грешен подход" към вида престъпление, тоест, че досега са задържани само "мулетата", които прибирали парите, но не и "въртачите"-организаторите и изпълнителните на престъплението.

Гешев съобщи, че е имало съдействие с румънските служби на всички нива.

"Измамниците са успели да вземат 800 хиляди лева от възрастна жена, която е живяла в чужбина, те са успели дая убедят, че работи за държавата", разказа Гешев.

По думите му, има 5-6 големи групи телефонни измамници, като основно са от ромски произход.

"Този тип престъпност причинява около 8-9 милиона годишно, но не всички признават, че са били измамени", каза прокурорът.

"Делото Иванчева" е обикновен криминален случай, направен по много елемнтарен начин. Важно го направиха хората, които стоят зад него - олигарси и т.н. Залогът, в който превърнаха това дело беше унищожаването на Специализираната прокуратура". Не говоря за големи политически интереси, те са дребни, но се съчетаха с интереси на хора, които се укриват в Сърбия, с интересите на олигарси и с други частни интереси", коментира той.

По думите му, "един човек, който е разследван за корупция също е намесен". Но не пожела да назове конкретно име.

Гешев призна, че мястото и начина, по който е задържана, както и, че не са имали представа от психологическия и профил, и хората, които стоят зад нея, са били грешка.

"Когато излязат мотивите за присъдата, ще видим какво съдът е признал, ще решим дали да атакуваме в горна инстанция. Това е битка. В крайна сметка и съдът трябва да си поеме отговорностите", коментира той.