Христо Иванов: Радев има право да каже какъв главен прокурор ще подкрепи

Щом горят бушони, значи системата гърми, посочи още партийният лидер

Христо Иванов

Христо Иванов

Костинброд - си го произвежда Борисов лично. Всяка седмица имат скандали, гърмят бушони, а това значи че гърми системата. Допуснал е срив на институциите, те са приведени в будна кома.  Това е дълбоката причина, че ние постоянно живеем в един Костинброд. Това коментира в ефира на Нова ТВ лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Проверките на офшорките е също пародия. На ДАНС  това й е работата. Не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка. Институциите трябва да работят всеки ден, а не да правят пиар на едно или друго политическо тяло, допълни той.

На въпрос смята ли консултациите на Румен Радев за главен прокурор прибързани, Иванов обясни: Преценката на президента за главен прокурор е чисто политическо. Затова напълно негово право е да обяви предварително на какви характеристики, трябва да отговоря кандидата за главен прокурор, който ще подкрепи той. Това право му дава конституцията - да се намесва в избора му. Но въпросът е не каква ще е личността, а с каква програма ще дойде като главен прокурор. За мен е добре да се стигне до радикална реформа на институцията главен прокурор.

Аз съм критикувал президента досега защото приказва много и не използва правомерно пълномощията си. Не виждам в консултациите конституционен проблем, но не ми внушава и особен оптимизъм. Но проблемът е в липсата на реформи в съдебната система, бе категоричен бившият правосъден министър.