Граждани отново протестират в страната, искат министерски оставки

Стотици протестиращи и тази вечер са по улиците в няколко различни града на страната.

Неефективното управление на държавата, съществуващия според хората картел на горива и високите данъци са причините, поради които и днес има недоволни на улицата в Стара Загора, Варна, Бургас, Сливен, Перник, Габрово, Велико Търново, Добрич.

Недоволни перничани и тази вечер блокираха пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин". Те отново настояват за по-висок стандарт на живот и реформи в правителството. Разрешение за протеста не е искано и не е давано от община Перник.

Призивът днес е "Промяната е възможна". В поканата за протест изрично се подчертава, че това е протест на гражданите на Перник и нито една политическа партия не е добре дошла.

След снощната обсада на сградата на общинската и областната администрация, полицията и жандармерията, силите на реда през деня спираха за проверка почти всички автомобили.

Междувременно ОД на МВР разпространи позиция, в която заявява, че ще продължава да изпълнява задълженията си толерантно, спазвайки закона, етиката и морала.

Снощи пред сградата на община Перник, където след протеста на магистралата са отишли протестиращите, полицаите са свалили каските си след призив на недоволните. Това е знак на толерантност и апел за спазване на закона от всички граждани, уточни пресцентърът на ОД на МВР.

Органите на реда имат една единствена задача - да осигурят добър обществен ред и сигурност на всички граждани, както на тези, които изразяват позицията си протестирайки, така и на останалите хора в страната, заявиха от ОД на МВР.

Въпреки лошото време, с чадъри, дъждобрани и качулки старозагорци излязоха на улицата и развяха българския трибагреник, скандирайки "оставка". С шествие те настояха за по-добър стандарт на живот и оставка на правителството, предаде "Канал 3".

Недоволството във Варна отново започна пред катедралния храм в морската столица. И днес пешеходци и мотористи скандират "оставка" и огласят с клаксони пространството. Те блокираха Аспаруховия мост и в двете посоки.

За пети пореден ден в Сливен се провежда протестно шествие под наслов "Един народ срещу системата". Участниците се събраха на площад "Хаджи Димитър".

"Никой не може да се държи като собственик на държавата и да смята, че ние сме овце за стригане. Диктатурата и личното управление си отидоха преди 29 години. Не ни се гледа същият филм втори път. Липсата на демокрация и свободен пазар носят бедност, а монополите носят богатство за неколцина избрани", заявяват протестиращите, които ще тръгнат на шествие по сливенските улици.

В Добрич недоволните граждани излязоха на протестно автошествие. С развети знамена и клаксони те се придвижиха по предварително начертан маршрут по основните булеварди в града. Според организаторите протестът тази вечер в града е свързан с "картела на горива, обидната политика спрямо хората с увреждания, високите данъци и неефективното управление на държавата". Хората искат оставката правителството, намаляване на цените на горивата и запазване на младите хора в България. По-късно протестиращите ще се съберат пред сградата на общината, като настроенията са за блокиране на пътища.

Организаторите заявиха готовност да излизат всяка вечер на протест, докато исканията им за оставка на правителството не бъдат удовлетворени.

За 25-та поредна вечер майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Министерския съвет с настояване за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Шествието им и тази вечер не пропусна централата на НФСБ на ул. Раковски 134, към която полетяха балони, пълни с вода.

Граждани се събраха на протест и пред Народното събрание, недоволни от задкулисното формиране на българската външна политика и опитите да бъде подписан Глобалния пакт за миграция на ООН, предаде БНР.

Според недоволните, клаузите в документа застрашават националната ни сигурност и съществуването на България. Те настояват за широка обществена дискусия преди България да вземе решение дали ще се присъедини към Пакта.

Чуха се призиви за оставки на външния министър и на министъра на правосъдието.