Фейсбук: Защо преди изявленията на Радев не казват: „Говорить Москва?”

Президентът отказва да разбере, че армията и демокрацията са различни системи, реагират в социалните мрежи

Румен Радев

Румен Радев

Интервюто с президента Румен Радев, излъчено по „Панорама” на БНТ предизвика поредната вълна от остри коментари в социалните мрежи. Говорейки уж за българския национален интерес държавният глава директно постави интересите на Русия пред България. Той акцентира, че Русия имала тежко недоверие към България, а за нас изключително важни били АЕЦ „Белене”, „Турски поток”, възстановяване на историческите връзки с Москва и т.н. и т.н. Президентът отново предупреди, че не трябва да ставаме заложници на украинските интереси в Азовско море, подменяйки местата на агресора и жертвата. Ето как политици и анализатори коментираха думите на Румен Радев:

Цветанка Андреева, политолог:
„Радев не разбира, че армията и демокрацията са различни системи: 1.Президентът за пореден път доказа, че не познава духа и нормите на демокрацията. До сега трябваше да е разбрал, че наличието на общественото чувство за справедливост не руши демокрацията, а я укрепва. Свободата ни се гарантира от тази социална чувствителност, а той приема обществения бунт, като неподчинение в армията. 2. Радев показва, че не знае какво се прави с властта. Той не схваща, че Президентът не може да е просто инженер на нови политически проекти. По същество институцията му е консенсусна, а не революционна. С действията си дестабилизира системата и това ще коства собственото му политическо бъдеще, за което толкова мечтае. Ясно личи, че когато използва властта само за собственото си публично благополучие - успява, но когато започне да прокарва интересите на БСП и Кремъл образът му се компрометира моментално.”


Иван Сотиров, бивш депутат от СДС и ОДС:
„Не са нужни „съчиненията на американски конспиролог“ за да се види, че Президентът Радев е проруски лидер. С действията си той непрекъснато го потвърждава, дори и в същото интервю , направено снощи пред БНТ, в което се жалва, че е обвиняван несправедливо. Какъв национален нихилист трябва да си за да може от позицията на институцията Президент да обвиняваш собствената си страна с изричането на очевидна лъжа: "Русия претърпя финансови загуби заради българският отказ от "Южен поток, а сега ние се борим за "Турски поток", което доказва несъстоятелността и недалновидността на няколко български правителства по този въпрос". Припомням на г-н Президента, че решението за спиране на проекта „Южен поток" е взето еднолично от президента Владимир Путин и това беше обявено от руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. За това решение на Путин нашата страна узна от съвместната му пресконференция с турския му колега Ердоган в Анкара. Всичко това беше направено с цел нашата страна да бъде уязвена, защото управляващите не са отговорили на руските очаквания България да осигури заобикаляне на европейската политика, заложена в Третия енергиен либерализационен пакет. Няма по-голям позор за един държавен глава от този да обвинява собствената си страна в чужди грехове и да ѝ вменява вината, че е нанесла финансови щети на тези, които обират и загробват родината му с мега корупционни енергийни проекти!”

Евгений Михайлов, кинорежисьор, бивш депутат от СДС:
„Не помня за последните 30 години някой "демократично" избран държавник така да унижава нашата България! Срам ме е от "това", което  гостува в "Панорама" - резидентът на Кремъл в България. Падението е пълно! (п)Резидентът Радев реанимира фалшификацията "Костинбродска афера"! Срам! Срам! Срам! Но... дъното явно тепърва предстои... България не е руска губерния, а Радев се държи като поставен от Кремъл генерал - губернатор, който мрази независимостта на България! Позорно е! Много е позорно! Време е за импийчмънт. Бедни ми, бедни, "натовски" генерале...”

Д-р Любомир Канов, психиатър:
„Няма как умствено минимален човек да е Президент на която и да било държава. Статистически поне 100 000 българи превъзхождат този човечец по ум, съвест и способности. Но ето, българите избраха точно този скудоумник - да им е държавен глава. Ами, това е положението! Не, че с Желев беше кой знае колко обнадеждаващо, но нивото беше онова и е това, което е!”

Биляна Амбарева, Сан Франциско:
„Преди изявленията на Радев, защо не казват: "Говорить Москва"

Никола Григоров, изследовател, автор на  програмата „Сите българи заедно”:
„За две години президента Радев показа истинската си същност в пълния и блясък! Безкрайно неграмотен по българска история тотално безроден, чужд резидент присаден в България, за да я завлече в Евразийската тюрма и гробница на българщината! За две години не можа да си направи поне една що годе свястна БЪЛГАРСКА ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ, не можа да намери хора да му я направят, не знае що е българска програма, нито веднъж не показа че знае какво означава думата държавност. Нито веднъж не защити подложените на див и варварски геноцид 2,5 милиона българи в съседните страни, явно защото не познава законите за правата на малцинствата и не иска да ги научи. НИТО ВЕДНЪЖ НЕ ПОСТАВИ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ПРЕД РУСКИТЕ! Ама нито веднъж. Не чух и не видях НИТО ВЕДНЪЖ ДА ПОКАЖЕ ЧЕ ПОЗНАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПЪТИЩАТА ЗА ТЯХНОТО РЕШАВАНЕ , ЧЕ МИЛЕЕ ЗА ТОЗИ ИЗСТРАДАЛ БЪЛГАРСКИ НАРОД! Просто изпълнител на руските имперски интереси в България и на Балканите.”

Доц. Момчил Дойчев, политолог:
„Г-н Президентът се борел да върне доверието на Русия. Той ли не знае, че това означава да поднесе България на тепсия като плячка на кремълската престъпна групировка. Не че сега не ни плячкосват по 3 милиарда на година само от енергийния монопол и лъжите за "троен шлем" и "газов хъб".”

Асен Генов, блогър
      Румен Радев се оформя/доказва като най-вредният за политическата система кремълски популист. Лъжа след лъжа, клише след клише... Абсолютна марионетка на Солидарна България, редколегията на мъртвото Аспекто и московския псевдоконсерватизъм на Волгин и компания. Това, което новодясното прави, обезличавайки десницата, същото прави Радев за политическата система. Стъпвайки върху социологически верни и валидни аргументи, Радев подкопава доверието в демократичните процедури и институции, работейки за (все още не съвсем осветен) свой личен интерес. Освен дясна политика и реторика, нужно е и усилие да се преведат проблемите на обществото – лична сигурност, бедност, недоверие в политическата система и демократичните институции, корупция и лошо управление, в полза на определени олигархични кръгове (структурирани по путински модел и захранвани с кремълска антиевропейска и антиатлантическа идеология). Усилие да се преведат на десен, проевропейски политически език. А Бойко Панорамата е мек като трипластова политическа хартия от чиста целулоза. Дори Иво Христов щеше да направи по-забавно интервю с президента.