Москва подхвърля наркотици на правозащитниците

Изразява и силно безпокойство от влошаването на положението на критичните гласове от гражданското общество в Русия

Путин и Кадиров са намерили удобен начин за саморазправа.

Путин и Кадиров са намерили удобен начин за саморазправа.

Вече третият критик на чеченските власти, поставени от Москва, е задържан по обвинение, че притежава или разпространява наркотици. Това е просто един от начините за саморазправа на руските власти. Изглежда подхвърлявето на наркотици на неудобните правозащитници става редовна практика в Русия.

Европейският парламент призова за освобождаването на ръководителя в Чечения на руската неправителствена организация "Мемориал", предаде Франс прес, цитирана от БНР.

В резолюция, Европейските депутати отправиха призив към Москва да спре нападенията срещу правозащитници в Чечения. Шейсетгодишният Оюб Титиев бе арестуван от полицията в Чечения на 9 януари. Полицията твърди, че в колата му била открита дрога, за което може да бъде осъден на 10 г. затвор. Титиев казва, че наркотиците били поставени в колата му без негово знание. Европейските депутати определиха обвиненията срещу Титиев като "фалшиви". Задържането на Титиев се вписва в контекста на увеличилите се в последно време арести, обиски и нападения срещу организацията "Мемориал", коментира агенцията. В по-общ план в приетата днес резолюция ЕП изразява и силно безпокойство от влошаването на положението на "критичните гласове от гражданското общество в Русия".

Титиев и други служители на "Мемориал" в Чечения проучваха и проверяваха от месеци насам публикации в "Новая газета" за 27 разстреляни жители на руската република, казва преди време Олег Орлов, шеф на програмата "Горещи точки" на правозащитното дружество. Значи има причина чеченските власти да са недоволни от дейността на правозащитника.

Под стража са още общественият деец и правозащитник Руслан Кутаев и журналистът от "Кавказки възел" Жалауди Гериев. Двамата бяха задържани при подобни обстоятелства. С единствената разлика, че у Кутаев бе "открит" хероин, а не марихуана. В крайна сметка и двамата бяха осъдени - не ги спасиха ничии предположения, че са им подхвърлили наркотиците. На този фон арестът на Титиев се очертава като резултат от многократно отработена спецоперация.