Емил Караниколов: Суперкомпютърът е безценен за България

Днес една прослойка ще поиска намаляване на това, друга на онова, накрая няма да може да се върже бюджета. ... Хляб, кисело мляко, после минаваме на учебниците, ще поискат дрешки за децата по-евтини. Това е нормално, но е краткосрочно решение на проблема. По-малкото ДДС ще е да сметка на социални услуги... Това заяви икономическият министър Емил Караниколов в "Още от деня" на БНТ.

За мен е по-важно да работим за увеличаване на доходите. Това трябва да е приоритет на българската държава. Цените винаги се качват, коментира той. Иначе са добре дошли всички коментари за намаляване да данъците, каза той.

В света в момента навсякъде стоките растат, но расте и размерът на доходите, заяви министърът.

Много страни може да искат суперкомпютъра, но все пак трябва да имаш кадри, каза Караниколов. Той ще покаже на инвеститорите, че те могат да го използват България. Това е ценно, тепърва ще идват инвеститори.

Много страни искат суперкомпютър, ни бяхме в състезателен режим, но трябва да имаш кадри. Този компютър е насочен към бизнеса. Това е изключителнво важно и имиджово за България. Изключително ценен е за България,  безценен, През този компютър може да правят 4 милиарда операции  в секунда, коментира Караниколов.

По думите му държавата го е осигурила, оттук нататък науката и бизнесът трябва да работят.