Експерт: Няколко екосистеми на територията на ски зона Банско са безвъзвратно разрушени

Няма абсолютно никакъв мотив да се безпокоят, че нещо може да се случи на "Пирин", уверява Евдокия Мавена

Пореден протест в защита на парк "Пирин". През изминалата вечер, събралите се настояха за пореден път, че решението на Министерския съвет за Банско е незаконосъобразно. Те смятат, че се готви сериозно застрояване на територията на Националния парк, искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, както и да разберат кой стои зад концесионера "Юлен". 

Последното май разтревожи Евдокия Манева, министър на околната среда и водите в периода 1997 - 2001 година.

"Протестът на еколозите е чисто политически. Твърдението, че има основание за тревога сред тях и хората, които обичат българската природа, е невярно. Няма абсолютно никакъв мотив да се безпокоят, че нещо може да се случи на "Пирин", категорична бе  тя в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR

В недоволството снощи се включи за първи път и евродепутатът от групата на "Зелените" Ска Келер. Миналият месец в Страсбург именно тя се обърна към българския премиер Бойко Борисов и го попита какво мисли за протеста на хиляди хора в страната в защита на природата на "Пирин".

Пред  Евдокия Манева уточни, че на практика в Пирин няма да се строи. И именно това, по думите ѝ, хората не разбират. Не обясни защо хората не вярват на такива думи.

"Единственото, което евентуално би могло да се случи, е да се изгради втори кабинков лифт в Банско. Това няма да нанесе никакви вреди на природата и ще допринесе благоприятно за развитието на туризма у нас", подчерта още бившият министър.

Не на същото мнение обаче се оказа директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов. 

Според него протестиращите имат основание да бъдат притеснени, защото природният закон е нарушен. 

"Няколко екосистеми на територията на ски зона Банско са безвъзвратно разрушени. А освен материални, трябва да отбележим, че те носят и културни ползи, имат поддържаща функция. Която и снимка на парк "Пирин" да погледнем, ще видим огромното строителство на спортни съоръжения, което на практика не е довело до по-доброто положение на курорта", отбеляза доц. Драганов.

"Казусът "Банско" трябва да бъде разгледан така, че да може да се подобри туризмът, защото заради топлата зима, този сезон налице е огромен спад за страната ни", допълни още той