Екатерина Бончева: БСП предлагат закон за закрила на Държавна сигурност

Подписът на Таско Ерменков като вносител дава част от отговорите, защо БСП се връща към комунистическите си практики

Екатерина Бончева

Екатерина Бончева

Новият законопроект, отнасящ се до действието на сегашната Комисия по досиетата и архива на бившите комунистически тайни служби е чудесен. Но съдържанието му предполага съвсем друго заглавие – „Закон за закрила на Държавна сигурност“. Текстовете в него предполагат точно това – да се опазва честа и достойнството на бившите служители в ДС и РУМНО, но и на техните наследници. Така Екатерина Бончева, която втори мандат е член на Комисията по досиетата, коментира пред Faktor.bg поредната инициатива на червените парламентаристи. Законопроектът им бе внесен вчера при председателя на Народното събрание, но вече предизвика гневни реакции.

Според Бончева в законопроекта на столетницата има спекулация с понятието „сигурност“ и „национална сигурност“. Използват се разтегливо и конюнктурно. Освен това има буквално преписани пасажи от настоящия закон, но има и текстове, които слагат кръст на всичко постигнато до този момент за осветяване на секретните комунистически служби.

Най-уязвимите части на новия проект според Бончева са няколко: 

1. Механизмът на проверка – предполага голяма доза на субективност, премахва се задължителната проверка, както и публичното оповестяване на факти от документите на ДС от съответната проверка. Зачеркват се понятията „публични длъжности“  и „публични дейности“, които предполагаха строг ред на проверките, който ние винаги сме спазвали. Дава се възможност на партии и други организации по свой избор да решават, кой да бъде проверен и кой не. Тази информация остава скрита за хората. Тоест, правото да знаем   кой говори и кой ни управлява - като основен постулат на гражданското общество - в този законопроект не съществува. 

2. Съществува един ключов момент, който превръща този законопроект в неработещ, а дори и в нещо по-опасно. 10-годишният опит на Комисията по категоричен начин доказа, че най-достоверната информация за сътрудничество към комунистическите тайни служби и заради немалкия брой унищожени досиета са регистрационните дневници и регистрационните картони, които няма как да бъдат фалшифицирани. Освен това те са запазени почти в своята цялост. В законопроекта този важен механизъм вече не съществува, а това ни връща към 90-те години. Тогава практиката допусна в един висш орган като Конституционния съд да работят под прикритие сътрудници на ДС и да взимат важни за обществото решения. 

3. Този законопроект отваря  врата и  за политическа манипулация и спекулация, но хубавото е, че няма да бъде приет.

Подписът на Таско Ерменков, като вносител на законопроекта, дава част от отговорите, защо БСП се връща към незабравената си комунистическа практика, казва в своя анализ Екатерина Бончева.