ЕК напълно подкрепя България за Шенген

Европейската комисия напълно подкрепя България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство. Тази позиция беше заявена за пореден път по време на дебатите в Европейския парламент по този въпрос. 

Според Еврокомисията и парламента България и Румъния изпълняват всички критерии. Но както стана ясно от изказванията в залата, има политическа съпротива от няколко страни. 

Докладчикът за резолюцията Сергей Станишев изрази съжаление, че няма представител на Европейския съвет, към когото тези дебати са насочени. 

"Странно е, че в дебата не участва представител на Съвета на ЕС - институцията, към която този доклад е насочен, въпреки обещанието на австрийското правителство това да влезе в дневния ред в това полугодие", отбеляза Станишев.

По неговите думи в продължение на седем години Съветът е в нарушение на европейските правила, като не приема решение по всевъзможни причини.

Станишев определи като нечестни опитите въпросът за разширяването на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

"През последните години се прокрадва и налага компромис за нов тип частично членство в Шенген - само по въздух и море, като за неопределено време се отложи свободното пътуване през сухопътни граници. Това противоречи на здравия разум и европейските правила", посочи той.

От името на ЕК еврокомисарят Тибор Наврачич посочи, че комисията подкрепя пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген и е призовала това да стане незабавно.

"Това би било от полза за опазването на външните граници, окончателното решение трябва да бъде взето единодушно от Съвета", отбеляза той. Наврачич добави, че ЕК ще припомни на Съвета оценката от 2010 г., според която двете страни изпълняват изцяло съществуващите изисквания. Крайно време е да бъде взето решение, допълни еврокомисарят.

В последвалите изказвания на парламентарните групи Карлуш Коелю от Европейската народна партия отбеляза, че още през 2011 г. ЕП подкрепи присъединяването на двете страни.

"Защитавам пълното приемане. Трудно е да разберем дискриминацията към тези две страни, където наистина има корупция, но тя не е в изискванията за приемане в Шенген. Вярно е, че румънското правителство предприе тревожно отстъпление от борбата с престъпността", посочи той.

Емилиан Павел от групата на социалистите и демократите заяви, че двете страни отдавна е трябвало да се присъединят към Шенген.

"Българите и румънците са дискриминирани от седем години. ЕК трябва да помогне да не се въвеждат допълнителни изисквания към двете държави. Вложихме много национални средства за защитата на външните граници на ЕС", добави той.

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформатори коментира, че липсата на решение досега се дължи на вътрешните проблеми в Германия, Холандия и Австрия. Той определи това като "нередно, нечестно, двулично и лицемерно".

"Такива решения засилват скептицизма в Източна Европа към ЕС. Това решение има икономически измерения. Най-европейската икономическа активност в България и Румъния е транспортът, над 150 хиляди семейства в България живеят от транспорта. Днес от Букурещ до Русе пътувате 12-13 часа. Това спъва икономическите активности, разрушава усилията на тези хора, прави ги бедни и ги кара да емигрират. Политическото решение, зад което се крият хората, които управляват Холандия, Германия и Австрия, поражда емиграция и изпразва нашите държави от млади и предприемчиви хора. Това лицемерие трябва да бъде прекратено", призова Джамбазки.

От същата парламентарна група евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че за всички експерти е ясно, че от България и Румъния не произлиза заплаха за Шенген, а с тяхното приемане ще има повече сигурност. Той призова да не се прави връзка с механизма за наблюдение на ЕК. Не може да има двойни стандарти.

"Разбирам, че има избори и популизъм, но е необходимо да се вземе окончателно решение", добави Ковачев, цитиран от БТА.