Джон Съливан: Да сравняваш Грипен с Ф-16, е все едно ябълки с портокали

Американските самолети, които ви се предлагат, са с много по-напреднала технология

Джон Съливан

Джон Съливан

„Целта на моето посещение е да затвърди важните двустранни отношения между САЩ и България. Проведох срещи с президента, с премиера, с външния министър и обсъдихме много теми, които са важни за САЩ“. Това заяви пред БТВ зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан. 

„Енергийната независимост и диверсификацията са много важни за всяка държава и за нейната сигурност. пример за това са САЩ, които имаха ембарго на горивата през 70-те години. Благодарение на новите технологии, България може да диверсифицира източниците на енергия. Зависимостта само от един източник, при едно природно бедствие, например, може да доведе до сериозни проблеми за страната ви. Американското правителството не подкрепя „Турски поток“ 2. С правителството ви говорихме за интерконектори с Гърция и Сърбия“, каза още Съливан.

„Убийството на Хашоги е нещо ужасяващо. Наложихме санкции на виновните, но това няма връзка с отношенията ни със Саудитска Арабия. Инцидентът в Керченския проток е притеснителен за САЩ. Призоваваме за реакция и съюзниците си. Работим за освобождаване на украинските моряци. Вярваме, че изтребителите Ф-16 е най-модерната система и най-подходящата за отбраната на България. Грипен няма тези възможности. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Предложенията, които САЩ дава, са технологии, които Грипен не притежава. В крайна сметка решението е на правителството на България. Става въпрос за участието на страната ви като съюзник в НАТО. Ф-16 лесно могат да бъдат въведени в българската армия“, коментира Съливан. 

„Важно е да има свободни медии, за да може българският народ да разбира какви решения взима правителството за енергетиката или за военните самолети, например. Тъй като България неотдавна се промени от тоталитаризъм към демокрация, е важно хората да са информирани така, че да могат да преценяват сами и да правят своите изводи", заяви зам.-държавният секретар на САЩ. 

Не мога да коментирам дейности в България. САЩ се отнасят много сериозно към опазването на човешките права – било за Хашоги или за гражданите в България. В САЩ имаме правни механизми за налагане на санкции. Доколкото знам няма очаквано обявяване за санкциониране на български членове на властта. А и да знаех, нямаше да коментирам. 
Това заяви пред БТВ заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан.