Два месеца е оптимистичният вариант за възстановяването на моста на АМ "Струма" в посока "Кулата"

Днес се обявяват резултатите от експертизата на състоянието на АМ “Струма“ след подпалването на отпадъците, които бяха незаконно струпани под виадукта до Дупница. 

“Аз не бих опровергал прогнозата на проф. Назърски, че са необходими два месеца (за пускането на движението в посока “Кулата“), но смятам, че това е оптимистичният вариант. Защото, ако се наложи да се подменя носеща греда, защото има увредени греди в крайните полета, за които тепърва изследванията ще покажат колко са увредени. Доколкото знам, се предвижда да се направи едно пробно натоварване на моста, което ще докаже степента на носимоспособност на съоръжението“, каза пред БНР инж. Павел Диковски, член на УС на Браншова камара “Пътища“.

“Направата на прогнози, преди да сме прочели текста на експертизата, е боравене с доста неизвестни. Трябва да са ясни резултатите от експертизата, защото до този момент в България не сме имали такъв прецедент. Такъв пожар под транспортно съоръжение не сме имали. Изобщо пожар от този порядък, толкова дълговременен и с развитието на такава висока температура. Всичко, което знаем за деградацията на стоманобетоновите елементи в пожарни условия до момента, е малко теоретично“, коментира още Диковски.

Защо според него АПИ не е действала своевременно, след като е имало сигнали от страна на местната община, че има неправомерно складиране на материали:

“За мен там отговорността се носи от Областно пътно управление – Кюстендил, което е собственик на пътната мрежа в областта. Областно пътно управление е стопанинът на пътната мрежа, а пътно поддържащото предприятие, което е отговорно, също е във взаимовръзка. След като са установили, че има такива материали, е трябвало да направят всичко възможно да бъдат елиминирани и изнесени от това място“.