Д. Дариткова: БСП искаха пазарлък за субсидиите, затова отказахме

Защо БСП са толерантни към финансиране на кампании от малоимотни лица, а са против изсветляване на процеса на финансирането на партиите, попита тя

Даниела Дариткова

Даниела Дариткова

"Предложението себсидията да стане 1 лев е с оглед обществените очаквания, на референдума над 2 милиона български граждани поискаха тя да е 1 лев", заяви пред Нова телевизия Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Тя припомни, че непосредствено след референдума от 2016 година ГЕРБ са предложили намаляването и, но другите партии са отказали да бъде намалена субсидията.

"Освен ДПС никой друг не е направил конкретно предложение колко да е субсидията", каза още тя и добави, че темата ще бъде обсъдена в бюджетна комисия.

"БСП ни поканиха на пазарлък, без да е ясно какво предлагат. С ДПС имахме конкретен разговор, след законодателно предложение внесено в деловодството на НС", заяви Дариткова.

"Защо БСП са толерантни към финансиране на кампании от малоимотни лица, а са против изсветляване на процеса на финансирането на партиите", попита Дариткова.

Според промените в закона, Сметната палата ще контролира процеса, но отговорността от кого ще приеме дарение е отговорност на конкретната партия.