Атанасова: Нинова е била подставено лице на хора от търговски дружества в Либия и други африкански страни

Цацаров потвърди пред 100 човека: Нинова и сделката за "Техноимпекс" не са проверявани от прокуратурата, заяви тя

"Бяхме свидетели на протишвопоставянето на тезите на различни институции, които се занимават със СРС. заседанието на ресорната комисия в НС беше закрито, там е дадена повече информация и имена. Ние приехме доклада на Бюрото за контрол на СРС", заяви пред бТВ заместник-председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя споделя мнението, че изказването на Бойко Рашков е придобило политическа окраска.

"Тази теза беше наложена и с допълнителни въпроси от БСП с втълпяването, че се подслушват масово политици, магистрати и журналисти, че живеем в реда, която е несигурна. Вярвам на господин Цацаров, и на председателя на ДАНС и на Техническото бюро", каза Атанасова.

Тя припомни, че СРС се прилага с разрешение от съдия и всички твърдения за нерегламентирано подслушване са несериозни.

"В изказването си Рашков каза, че през 2006-2008 година броят наподслушвания е много по-голям.

"Това ми напомня за един период, в който на българските граждани беше втълпено, че живеем в полицейска държава. Сега имаме същото внушение от страна на опозицията, която политизира темата", коментира тя.

Според Атанасова, изказнванията на гл. прокурар, на ДАТО и на ДАНС са били по-убедителни.

"Господин Цацаров отговори в правната комисия на въпроси за приватизацията. Имаше и въпроси за досъдебни поризводства свързани с оградата на границата. Има такива досъдебни производства", съобщи Атанасова.

"До седмица или две ще се вземе решение по сигнала на Елена Йончева, за да се реши дали ще има такова производство", каза още тя.

Атанасова съобщи, че около 6 000 приватизационни сделки за държавна собственост и 7 000 за общинска собственост са били внесени в прокуратурата, но проверки не са извършени заради изтекла давност.

"Попитах господин Цацаров за писмото, което получих по повод "Техноимпекс", след като Корнелия Нинова публично заяви, че трима главни прокурори са проверявали сделката и лично нея. Господин Цацаров потвърди, че поради изтекла давност такива проверки не са правени и той го потвърди пред близо 100 души. И въпреки това госпожа Нинова отново е размахвала някакви документи, справки и листчета. вече става абсурдно да поставяме въпроса кой говори истината и кой злоупотребява с фактите. Госпожа Нинова е сключила сделката през 1999 година, а проверката, за която тя твърди е от 1998 година. Не знам как ще излезе от този порочен кърг на неверни факти и обстоятелства. Който не казва истина се нарича лъжец. Призовавам я да каже кой от ГЕРБ лъже и да го отнесем до съда", заяви Атанасова.

"Вчера тя не отговори как едно дружество, било и РМД придобива тези средства, голяма част от които се намират в Либия, Зимбабве и т.н. Госпожа Нинова се задължава да плати 700 хиляди долара, но договорът е анексиран многократно и накрия тя плаща с компенсаторни бонове. Това е ограбване на държавно дружество", коментира Атанасова.

"Ние не отричаме приватизацията, но има много въпроси, на които трябва да се отговори. Това дружество е имало имоти, имало е имот в Хараре, на стойност 400 хиляди долара. Какво се е случило с това имущество. Става дума за милиарди, които след деноминацията стават милиони. Не си представям как човек на 30 и няколко години да не помни какво е платила", каза Атанасова и предостави документи на телевизията, за да бъдат зададени като въпрос към Нинова.

"Мисля, че госпожа Нинова е била подставено лице на хора от външно-търговски дружества, които са били в Либия. Трябва или да каже чие подставено лице е била или откъде е намерила 700 000 долара, за да плати по сделката", заяви тя.