Чавушоглу: Турция и САЩ ще надзирават изтеглянето на сирийските кюрдски „Отряди" от района на Манбидж

Този район трябва да послужи като модел на управление за другите градове, овладени от сирийските кюрди

Турция и САЩ ще надзирават изтеглянето на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) от района на град Манбидж в северна Сирия, като военни контингенти от двете страни ще осигуряват безопасността в региона, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на 13 март, пише турското издание Hurryiet.

В изказване пред журналистите по време на полета си до Москва, Чавушоглу заяви, че Турция и САЩ трябва да приемат план за обезопасяването на Манбидж на 19 март във Вашингтон. Според неговите думи, работна група изучава проект на плана и външните министри на Турция и САЩ трябва да го одобрят, когато се срещнат в столицата на САЩ.

Чавушоглу предупреди, че ако кюрдските формирования не се оттеглят, „ще се проведе военна операция не само в Манбидж, но и на изток от река Ефрат“.

Той хвърли светлина върху резултатите от проведената миналата седмица във Вашингтон среща на работна група, съставена от турски и американски представители.

Според думите на турския дипломат, ОНС няма да участва в местната администрация на Манбидж, която ще оперира с кадри от местното население. Чавушоглу съобщи, че този район трябва да послужи като модел на управление за другите градове, овладени от сирийските кюрди в резултат от офанзивата им срещу терористите от „Ислямска държава“.

„Ще изпробваме този модел първо в Манбидж, а по-късно и на други места. Източен Ефрат, Рака и други места, които са под контрола на ОНС също са включени в този план“, заяви той.

„Така че цялата зона от района на Източен Ефрат до Дейр-ез-Зор и регионите, контролирани от сирийския режим ще служат като убежище“, заяви министърът, като добави, че след политическото разрешаване на конфликта в Сирия, всички тези региони ще бъдат върнати на правителството в Дамаск, под контрола на сирийските сили за сигурност.

Чавушоглу уточни, че Турция не е отправяла искания към сирийското правителство във връзка с Манбидж и добави, че Анкара ще „проследи“ за връщането на оръжията, дадени на ОНС от САЩ.