БСП в Кърджали опроверга манипулациите на Александър Симов – да махнат Станишев от евролистите

Червения депутат се оказа, че не познава нагласите и интересите на собствения си електорат

Александър Симов

Александър Симов

Социалистите в Кърджали утвърдиха на своя общинска конференция вчера номинациите за евродепутати. От основните партийни организации са постъпили най-много номинации за шефа на ПЕС Сергей Станишев. Останалите 11 кандидати за европарламента, излъчени от родопския град, са Петър Корумбашев, Елена Йончева, Валери Жаблянов, проф. Румен Гечев, Деница Златева, Момчил Неков, Корнелия Нинова, Александър Симов, Крум Зарков, Янаки Стоилов, Георги Пирински. С това решение родопчани опровергаха депутата Александър Симов, който преди месец обяви, че ако Станишев е в листата, това ще донесе негатива и отлив на гласове за БСП. Нагласите в Кърджали са и своеобразен жълт картон за Корнелия Нинова.

На 8 януари пред ТВ „Европа” Александър Симов казва: Моята лична позиция е, че Станишев не трябва да бъде в листата за евроизборите. Трябва 

да се търси  друг водач, листата се нуждае от радикално освежаване

Дава пример с лидера Жозеф Дол, който е водач на ЕНП, но не е евродепутат, обяснявайки, че лидерството не трябва да се обвързва с депутатски пост. Затова въпрос на обмисляне е присъствието на Станишев в листата, казва Симов и разказва, че през последните месеци от БСП направили обиколки в страната, за да представя „Визия за България”. По време на тези срещи разбрал, че много хора подкрепят Станишев, защото е популярен, но усетил също така, че лидерът на ПЕС е успял да натрупа сериозна съпротива сред членската маса и много хора не приемат позициите му. 

По определени въпроси не поставя ясни проблеми на масата. Много хора на различни места, дискутирайки по „Визия за България” през цялото време изразяваха едно негодувание срещу Станишев. Страх ме, ако Станишев присъства в листите, дали това негодувание няма да се прояви като нежелание на наши членове да гласуват на евровота, защото той е там, внушаваше тогава червеният депутат.

Само два месеца по-късно хората от Кърджали показаха, че тезите и внушенията на Симов са неверни и манипулативни. Най-големият парадокс е, че по някаква случайност Симов стана народен представител точно от кърджалийския многомандатен район. Оказва се обаче, че младият Хрушчов, както го наричат в БСП, не познава настроенията и нагласите на хората, които трябва да представлява в парламента.

След като Станишев го оприличи на обикновен кариерист, който върви след победителите, Симов направи опит да се оправдае като всеки партиен страхливец, че думите му били предадени грешно (виж ТУК след осмата минута, какво точно е казало червеното слънце, б.р.) В БСП обаче всички знаят, че амбициозният другар просто е изпълнявал поръчка на Нинова, опитвайки се да отстрелят Станишев от листите. Показателна оценка за депутата Симов е и фактът, че хората в Кърджали го поставят доста снизходително - едва на осма позиция в листата.