БСП се скри от дебат за европейските политики

На първия дебат между кандидатите за евродепутати БСП не изпрати свой представител. В студиото на бТВ дискутираха Емил Радев, ГЕРБ, Искра Михайлова, ДПС, Ангел Джамбазки, ВМРО, Радан Кънев, "Дeмократична Блгария".

Емил Радев подчерта, че до момента българските депутати са работили в синхрон, когато е трябвало да се защитават български интереси - както по отношение на двойните стандарти при храните, така и по отношение на пакета "Мобилност".  Ангел Джамбазки припомни, че отсъствието на трима депутати е провалило усилията да бъде спрян пакета, за да има възможност за предоговаряне и се обърна към Радан Кънев с въпрос как неговата политическа сила ще понесе отговорността за това, но не получи конкретен отговор.

Според Искра Михайлова от ДПС договарянето на пакета "Мобилност" не е трябвало да се прави в ЕП.

Емил Радев припомни, че Светослав Малинов е гласувал и за налагането на наказателни санкции срещу Бългрия.

"Борих се за съдзаването на европейска прокуратура, винаги сме се борили за една по-прозрачна Европа и българското правителство е подкрепяло тези политики", заяви Радев.

Той припомни, че България е изпълнила всички изисквания за Шенген, както и, че отрицателното гласуване е отражение на вътрешнополотически проблеми в страните-членки.

Джамбазки нарече това "двоен аршин" и добави, че това отново е удар върху българския транспортен бизнес.

Според Искра Михайлова, проблем са националистическите партии, както в страните-членки, така и в ЕП.

"Да се говори, че България има проблеми в сектор "Сигурност", при условие, че всяка година ЕК дава подкрепа за Шенген, признава се как опазваме външната граница, е клевета, обърна се Емил Радев към Радан Кънев, който единствен изрази мнението, че България не е готова за влизане в Шенген.

Той припомни, че Христо Иванов е заявил, че трябва да се запази мониторинга над България.