БСП с поредната лъжа, че АПИ отказва проверка на пътищата. АПИ: Никой от БСП не потърси предоставената документация

В продължение на месец нито един от 11-те народни представители на БСП не са изискали документите и не са се заинтересували от подготвения пълен обем технически документи

"БСП ще сезира Брюксел заради отказ на Агенция "Пътна инфраструктура" да бъде разрешена проверката на качеството на изградените пътища през последните пет години", обявиха от левицата на извънредна пресконференция в събота, съобщи БНТ.

БСП настоява да бъде проверено качеството на пътищата в независима международна лаборатория.

“Много ясно, че по документи пътищата са перфектни, дори и този край Своге, но ние искаме експертиза на базата на лабораторни изследвания”, заяви Елена Йончева.

Георги Свиленски обясни, че левицата е поискала разрешение за изследване от края на миналата година. До този момент Пътната агенция не го е разрешила.

Само 24 часа по-рано обаче, в петък, Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че е предоставила на депутатите на БСП пълен достъп по исканата по Закона за достъп до обществена информация техническа документация за строителството на големи пътни проекти, съобщават от Агенцията.

От там посочват, че в продължение на месец нито един от 11-те народни представители на БСП не са изискали документите и не са се заинтересували от подготвения пълен обем технически документи.

Припомняме, че депутатите поискаха по ЗДОИ документи за участъци от автомагистралите "Хемус", "Струма", "Тракия", "Марица", път I-1 Видин - Монтана и път II-18 Околовръстния път на София, част от които са изграждани през 80-те години на 20 век.

Предоставената информация е свързана с проектно решение в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове строителни дейности, включително обяснителните записки, всички количествени сметки, детайли, пътна конструкция, допълнителни ведомости и приложения.

В документите се включват още рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове, сертификатите за вложените материали, протоколите от проведените изпитвания на материалите, както и протоколите и актовете при приемане на извършените ремонти.

От БСП все още не са отговорили кои пътни експерти и коя независима лицензирана лаборатория възнамеряват да ангажират за инспекция на пътни участъци, каквото искане имаха преди повече от половин година, но пък Елена Йончева заяви, че от АПИ не желаят да бъде извършена независима проверка на български пътища от независима европейска и лицензирана лаборатория.