Брожения и жива верига посрещнаха митничарите във винзавода на Миню Стайков

снимка: Youtube

снимка: Youtube

Брожения и живи вериги по ж. п. линията бяха образувани в петък около винзавода на Миню Стайков в Карнобатско срещу акция на Агенция "Митници", предадоха регионалните медии.

Най-големият завод за преработка на грозде в Бургаска област – "Винпром Карнобат", край с. Церковски, е блокиран от стотици работници, към които се очаква да се присъединят семействата им, както и останалите им колеги, които не са на смяна, съобщи Флагман.

Причина за броженията е запечатване на помещения в завода на арестувания бизнесмен Миню Стайков от страна на Агенция "Митници" заради сериозни нарушения на данъчното законодателство.

"Агенция „Митници" е извършила проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни напитки. Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, във връзка с което ще бъдат предприети действия за обезпечаване на доказателствата чрез запечатване на обектите при първоначален срок от 48 часа, съгласно реда на ДОПК. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд", казаха от ведомството.

"Около 15 часа днес в района е пристигнала жандармерия, която насила е принудила хората да напуснат работните си места и да излязат навън, за да не пречат на служители от Агенция „Митници” да влязат в завода за производство на алкохол", съобщава Флагман.

Според изданието близо 2/3 от населението в общината работи във фирмите, свързани с бизнесмена Миню Стайков – винзаводите и лозарството, както и в обработката на земеделска земя и производство на брашно. Сега е и най-активният период на работа на съораженията във връзка с гроздобера.
На 8 септември Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, братът на жена му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат.

Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Миню Стайков има обвинение и за укриване на данъци за над 1 млн. лева. Те бяха задържани при полицейска акция, започнала преди повече от месец с разкриването на нелегална фабрика за цигари в Карнобат. За участие в същата тази група се издирва и синът на Миню Стайков - Стайко Стайков.