Борисов: Има народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили хора

Има народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили хора. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с представители на българската общност в концертната зала "Ихалха-тарбут" в Тел Авив. По думите му, когато българи дойдат в Израел, знаят, че няколко хиляди души са действително техни сънародници.
Борисов добави, че спасяването на евреите в България е било отдавна, но трябва да се пази паметта на следващите поколения, за да не се допуска никога повече да се повтарят подобни събития, както и да се държат двата народа заедно и да си помагат.
Борисов изтъкна, че днес е провел много ползотворни срещи в Израел. Той допълни, че освен спасените над 50 000 български евреи, архивите доказват, че българските консули в Европа са дали визи на още над 20 000 евреи, за да могат да се спасят от нацисткия режим. И затова народите на България и Израел са много близки, изтъкна той.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари на всички, които са работели, за да има може в София и Тел Авив да има паметници близнаци по повод 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, предаде БТА.