Биков: Президентът да предостави доказателства, че служебното правителство е събрало 1,6 млрд. лева

"Ако не го направи, ще считаме, че освен г-жа Лъжа, имаме и г-н Лъжа", коментира депутатът от ГЕРБ

Тома Биков

Тома Биков


"ГЕРБ настояват до края на седмицата президентът да предостави доказателства за събрани 1,6 млрд. лева по време на служебното правителство. Ако не го направи, ще считаме, че освен г-жа Лъжа, имаме и г-н Лъжа", заяви пред журналисти в парламента Тома Биков от управляващата партия, цитиран от БТА.

Поводът е коментар на държавния глава Румен Радев пред медии в база "Граф Игнатиево".

"Служебното правителство остави 1,6 млрд. лева, нека кажат къде са. Служебното правителство събра просрочени вземания от много години, то ги събра, особено в сферата на енергетика. Това ме навява на мисълта, че там нарочно, от определени компании, не са търсени тези вземания. Направете справка, мога да ви я дам подробно", заяви президентът.

Делян Добрев  от ГЕРБ допусна, че реакцията на Радев е заради изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, което доказва, че делът на сивата икономика по време на управление на ГЕРБ намалява и се увеличава при други правителства. По думите му 1,6 млрд. лева е огромна сума, за да бъде събрана за няколко месеца.

"Мисля, че нито в Министерството на енергетиката, нито в което и да е друго министерство, могат дори и сумарно да се съберат толкова извънредни приходи, и то за няколко месеца. И за мен е любопитно да разбера откъде идва тази сума", посочи Добрев.  

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Нова телевизия, посочи, че за 2017 г. са заведени 16 искови молби и от тях по бюджета на министерството са постъпили 6 036 лв.

"Сами виждате, че няма как милиард и 600 млн. лева да бъдат събрани от служебното правителство за период от приблизително три месеца, основната част от които да са в сектор "Енергетика", посочи тя. Петкова поиска президентът да представи документи, които да покажат, че говори истината.