Атлантици: Народното събрание да изпълни до край дълга си за F-16, дебне ни подло президентско вето!

Днес, 19 юли 2019 г., е исторически ден за българската отбрана и за бъдещето на Военновъздушните ни сили!
Народното събрание в един ден на първо и второ четене прие законопроекта за ратификация на четирите договора за придобиването на F-16 блок 70/72, както и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., което позволява самолетите да бъдат платени.

С това

решително и стратегически правилно действие

мнозинство от 124 народни представители поставиха началото на технологичното превъоръжаване и трансформация не само на Военновъздушните сили, но и на цялата Българска армия. F-16 блок 70/72 е най-добрият и многократно изпитан в операции боен самолет, който България сега може да си позволи. F-16 един ден ще ни осигури преходът към самолети от следващо поколение.

Предстои приетите от парламента законопроекти да влязат в сила. Това в случая трябва да стане в деня на обнародването им в Държавен вестник. По Конституция тук вече на ход е президентът, който в 15-дневен срок може да обнародва закона или да го върне за повторно обсъждане в Народното събрание. Ако се реализира втората хипотеза, тогава Народното събрание ще трябва да прегласува двата закона с мнозинство от минимум 121 гласа.
Ако президентът, който до момента системно работеше против придобиването на F-16, реши

да наложи вето,

това може да има тежки последици върху процеса на придобиването на самолетите. Предвид предстоящата лятна ваканция на парламента, традиционно през август, евентуално прегласуването ще бъде най-рано през септември. Проблемът е, че офертите на САЩ изтичат от 3 до 5 септември. Ако до тогава договорите не са влезли в сила и не е извършено плащането на самолетите, най-вероятно ще се стигне до отлагане на доставките на самолетите. Така вместо България да получи новите самолети навреме, може да се наложи да се чака още дълго предвид факта, че и други държави са направили поръчки за същите самолети. 
Затова, предвид създадената ситуация, призоваваме народните представители да не излизат в лятна ваканция преди гласувалите днес закони, свързани с придобиването на F-16, да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Или преди да бъдат прегласувани, в случай на президентско вето. Това означава депутатите да останат на работа и в първите до 7 дни на м. август. Отложената лятна ваканция може да бъде компенсирана през септември. Отложената процедура по придобиването на F-16 обаче може да има

трудно поправими последици

Затова настояваме Народното събрание да изпълни докрай дълга си във връзка с придобиването на самолетите F-16 и депутатите да останат на работните си места до влизането в сила на приетите от тях днес законопроекти. В името на бъдещето на Военновъздушните сили и на каузата за силна България в силен Алианс!

Днес мнозинството от българските народни представители прояви стратегическа зрялост и национална отговорност, независимо от партийна принадлежност и политически убеждения. 
Очакваме те да останат бдителни докрай!