Антоний Гълъбов: От елита зависи дали ще останем в периферията или ще се предвижим напред

Когато някой толкова агресивно се опитва да обясни своята мъжественост, означава че има проблем със социалната си идентичност

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

Този един месец ни показа, че има проблем в българското общество. Големият проблем е, че целият прочит на този документ се изкриви в разглеждането на „пол“. А насилието не е биологично понятие, както и омразата.  Тази позиция изрази в студиото на БНТ политологът Антоний Гълъбов по повод спорната Истанбулска конвенция, която раздели не само политиците, но и българското общество.

По думите му досега сме чули аргументите на насилниците, но не сме чули гледната точка на жертвите. 

Когато някой толкова агресивно се опитва да обясни своята мъжественост, означава че има проблем със социалната си идентичност, посочи Гълъбов.
На въпрос дали все повече се налага идеята за антизападното общество, той обясни, че вододелът е ценността на човешкия живот. 

Европа е там – където всяко човешки същество се ражда свободно и равно по права. 

Що се отнася до това дали Западът е честен по отношение на България и приемането ни в Шенген, Гълъбов смята, че Шенгенското споразумение трябва да се преучреди, след като се залагат нови критерии. И припомни едно изявление на френския президент Макрон, който посочва, че разговорът за Шенген и Дъблинските споразумения трябва да бъде актуализиран и това трябва да е общ разговор.

Антоний Гълъбов е убеден, че от българския политически елит зависи как ще се ситуира България в голямото европейско семейство. 

Това е въпрос на качеството на българския политически елит. Време е вече да приемем, че България не е най-малката страна, че не е в периферията, защото в света няма периферия. Ако ние сме готови да предефинираме този разговор – за преосмисляне на ЕС, тогава ще покажем, че можем да носим отговорност. Налагането на политическия провинциализъм е непродуктивен. Трябва да стъпим на собствените си възможности и да се научи да ги артикулираме правилно. Аз не виждам ясно либерално мислене, виждам опит да се подменят етикети – ние наистина ли искаме да предвижим България, или предпочитаме да се правим на периферия или колония – това е огромният проблем. Сегашният моментя – българското европредседателство,  е подходящ да се усетим можим или не. И аз мисля, че през този месец България показва че се справя. Това показва, че ние имаме корпус в държавната администрация, който може да се справя на европейско ниво. За мен обаче същностиният спор е за качеството на човешкия живот – в състояние ли сме да гарантираме достойнството и правата на всеки български гражданин, аргументира позицията си Антоний Гълъбов.