Ангарски: Опозицията в БКП свали системата, Живков дирижираше този сценарий

По времето на Костов бяха спрени реформите, така не стигнахме до образованието и здравеопаването

Красимир Ангарски

Красимир Ангарски

Целият преход е сбор от митове. Най-големият е как стана смяната на социализъм с капитализъм. Това стана още преди 10 ноември, когато се създаде указ 56, когато тръгнаха парите за чужбина чрез създаването на външно-търговските дружества. Свалянето на системата дойде от опозицията в БКП. Не мога да кажа кои са авторите на този сценарий. Мисля, че Тодор Живков е дирижирал този процес. Мисля, че той се спаси доста добре, не видях нещо да е пострадал, за разлика от диктатори в други страни. Този любопитен коментар направи в студиото на Би Ти Ви Красимир Ангарски, финансист и бивш министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски. 

Като човек, по времето на който е въведен валутния борд,  той обясни, че всички са били против валутния борд, защото той се слага в държави, където няма централни банки, а ние си имахме такава. 

Емил Хърсев ми беше сериозен опонент, но той по някакъв начин помогна, за да запазим БНБ и други структури от финансовата система. Затова ни обвиниха, че това е квази валутен борд, защото направихме всичко не по класическия начин, обясни Ангарски.

По думите му реформите са били спряни по времето на Костов, затова тогава не се е стигнало до реформиране на сектори като образование, здравеопазване. И сега 29 години след промяната на системата и въпреки смените на министри, не се случва истинската реформа в тези сектори.

На въпрос каква зима ни очаква, Ангарски отговори лаконично: Аз не съм синоптик. Зависи от минусовите температури…