"Воля" поиска пълно отпадане на прага на преференциите

Веселин Марешки

Веселин Марешки

"Решението на депутатите от БСП да не се явяват на работа в Народното събрание води до опорочаване на парламентаризма и управлението", обясни лидерът на Воля и зам.-председател на парламента Веселин Марешки.

Според него от опозицията не са готови наистина да напуснат, а демонстрират несъгласие с работата на институцията, но искат да запазят привилегиите си.

Лидерът на Воля отрече партията му да крепи кворума в Народното събрание.

„Ние просто идваме на работа, защото ние сме изпратени тук, за да работим, а не да се шляем по улиците и кафенетата и да си получаваме заплатите. Така че е нормално да дойдем на работа, да се регистрираме“.

Воля ще подкрепи намаляването на прага на преференциите на предишните нива, но от формацията смятат, че най-демократично е да няма никакъв праг.

„Според мен не трябваше да се вдига още прага, но и сега предложението да се свали на предишните нива показва цинизма на всички, които са управлявали България досега, включително и БСП. Защото те, ако бяха за един истински мажоритарен вот, какъвто искат българските граждани въобще нямаше да има праг на преференциите. Тоест не трябва връщаме старите прагове от 5-7%, които са много високи и трудно преодолими, а трябва да оставим българите да преподреждат листата. Тоест този, който има повече гласове, той излиза напред“, каза Марешки.

Веселин Марешки потвърди информациите, че води преговори със СДС за общо явяване на евровота.

„Водят се разговори с партии, които не са много опорочени и мисля,че СДС е една от тези формации. Така че ние водим разговори. Въпросът е и на независимост и на лидерите на формации, от външни фактори и от вътрешни такива и дали решенията се взимат в интерес на българския народ и на партията си или в интерес на външни сили. Така че очакваме развитие“, съобщи той.

От СДС заявиха за ТВ Европа, че не желаят да коементират темата.