"Напълно непознати": Корнелия Нинова поканила Иво Христов за евролистата още преди половин година

Румен Радев дал благословията на служителя си да се включи в битката на БСП

Иво Христов

Иво Христов

Бившият началник на президентския кабинет Иво Христов разкри, че от половин година Корнелия Нинова лично го е поканила за кандидат в листата за евроизборите. Безкрайните обяснения на двамата, че нямало никаква неофициална кореспонденция между БСП и президентството започва да прилича на зле написан сценарий, в който главните герои са си прочели репликите 5 минути преди снимките. 

„Предложението за евродепутат е още от края на миналата и началото на тази година. Решението взех седмици преди това. Уведомих президента Румен Радев. Корнелия Нинова ме покани в листата в края на декември, началото на януари“. Това каза пред БТВ бившият шеф на президентския кабинет Иво Христов. Той продължи да отрича, че не се е споглеждал с лидерката на БСП по време на консултативния съвет, както констатира Бойко Борисов. Припомняме, че след изказването му Корнелия Нинова документира със снимка как Христов е седнал зад гърба ѝ и физически нямало как да се споглеждат. Оказва се, че двамата дори не е било нужно да се споглеждат, след като Корнелия Нинова и Румен Радев прочетоха едни и същи опорни точки след КСНС. 

„При победа на евроизборите ще се бетонира властта на ГЕРБ. Моята кауза е за промяната за България. Не изключвам да е имало течове на информация към премиера за предложението да вляза в листата на БСП за евродепутати. Аз не се чувствах подготвен да бъда началник на президентския кабинет. Предполагам, че и на вас (Антон Хекимян – б. ред.) не ви е било лесно да станете водещ. Румен Радев е световно легитимиран, той е основният борец срещу корупцията. Листата за евродепутати се утвърждава от ръководството на БСП и аз нямам право да гласувам. Със Сергей Станишев сме си говорили и преди, говорим си и сега. Не мога да преценя, дали БСП е разделена, тъй като не съм се срещал все още с избиратели“, каза още Христов. По думите му, за разлика от Бойко Борисов, който „премитал хамбара на десницата“, в листата на „столетницата“ били включени борецът за правата на пенсионерите Велизар Енчев и разпознаваемата Елена Йончева. "Аз съм бил критик на старото ръководство на БСП и не съм приеман еднозначно. Аз самият някога съм бил член на партията. С Румен Радев общувахме постоянно. Ние заедно сме извървели този път за 2,5 години. Нямали сме толкова достоен и принципен политик. В цял свят има речеписци на президентите, но последно той ги оценяваше. Грижата за речите не е само моя, а и на други хора", каза още Иво Христов.