​Има ли "гнили ябълки" сред протестиращите съдии?

Правим митинги за промяна, но да не получим отново подмяна

За гнили ябълки и на протестите на съдии, алармира от Франция политическият затворник от времето на Живков и политически имигрант Петър Бояджиев. На личната си страница във Фейсбук той коментира любопитна снимка, която през последните дни се разпространява в социалната мрежа.

Изненадан съм, че във Фейсбук се тиражира снимка с надпис: „Достойните български съдии“. На нея са петима магистрати, снимани вероятно по време на протеста до Съдебната палата. Тези хора вероятно са достойни, а и на такива разчитаме да върнат доверието в съда, но с учудване разпознах сред тях скандална съдийка – Мирослава Тодорова, която има славата на спорна фигура в правораздането, или както се изразява френският посланик „гнили ябълки“. За хора като мен, които следят под лупа българския преход през последните 25 години, няма как да убегне фактът, че именно този магистрат действаше така „професионално“, че двойният агент на ДС - „Румянцев“ и „Зингер“, популярен в България и като финансов и икономически спекулант Атанас Тилев, да успее да избегне силата на закона и остана ненаказан.

Няма нужда аз от Франция да отварям очите на българите – интернет изобилства от материали за тази съдийка.

Делото срещу Атанас Тилев е за източването на 543 500 млн. лв. от Банка за земеделски кредит, по време на фалита на банките при Виденов.

Прокуратурата му повдига обвинение за умишлена безстопанственост, извършена в периода от 10 април 1995 г. до 17 ноември 1995 г.

„През през май 2005 г. прокуратурата внася обвинителния акт в Софийския градски съд, а делото е разпределено на съдия Тодорова, която две години го разглежда и през 2007 г. оправдава напълно Тилев. Тодорова обаче явно се загубва във времето и пространството и пише мотивите си към скандалната оправдателна присъда в продължение на 5 г. Изготвя ги едва през 2012 г. и делото стига до Софийския апелативен съд след протест на прокуратурата. Обвинението настоява оправдателната присъда да се отменени и Тилев да бъде осъден условно. Апелативните съдии насрочват заседание за 3 януари 2013 г., но тогава изневиделица става ясно, че е изтекъл давностният срок. Прокурорът не възразява, тъй като няма законово основание да го направи. Съдебният състав с председател Иво Вапцаров пише в решението си, че за престъпление безстопанственост абсолютната давност е 15 г. "От довършването на престъплението през ноември 1995 г. до 17 ноември 2010 г. са изминали 15 години и е налице предпоставка за прекратяване на неприключеното наказателно производство поради изтекла давност", заключават магистратите. Така съвсем случайно, с необяснимата мудност на Темида агент „Румянцев” излиза чист и целият в бяло от аферата БЗК“.

Делото за източването на банката става третото прекратено по давност заради бавени с години от съдия Тодорова мотиви. По същия начин отпада и процес за отвличане, изнасилване на деца и изнудване, тъй като Тодорова е писала мотиви към присъдата 5 години и половина. Именно заради тази „небрежност” ВСС уволни съдия Мирослава Тодорова на 12 юли 2012 г. за системно неспазване на сроковете за написване на делата.

Припомням бегло тези факти, интернет изобилства от информация. Проблемът е, че новото доверие в Темида не може да се гради с компрометирани блюстители на закона. Сега казанът на съдебната система ври, а пяната излиза отново отгоре. От 25 години повтарям, че на България й е нужна промяна, а винаги ни сервират подмяна, за това се въртим в омагьосан кръг, а младите напускат Родината си.

Емоцията на протестите е хубаво нещо, но вместо желаната промяна отново да не ни сервират подмяната“, предупреждава Бояджиев, който във Фейсбук е един от най-активните критици на съдебните скандали.