​Бокова: Нямам намерение да се извинявам, че съм дете на баща си

Кандидатката за ООН подкрепи Доган, запазил етническия мир, но мълчи, че е основен източник на корупция

Има различни спекулации, че съм кандидатурата на Китай, Русия, Франция, а аз искам да съм кандидатура на България. Това обяви в рекламно интервю по Нова ТВ претендентът за шеф на ООН Ирина Бокова.

Тя посочи, че в България много хора я подкрепят, творческите съюзи, интелектуалци, но има и тенденциозни и компроматни писания срещу нея.

Не искам да влизам в тази компроматна тема. 4500 публикации има през последните месеци за ЮНЕСКО, 99% са позитивни, но има и негативни и те са предимно от България. Човек не може да се харесва на всички, но аз мога да обединя подкрепата. Има някакво старо мислене, връщане назад, има хора, на които това, че съм кандидат за важния пост не се харесва. Това, което ме отблъсква е, че се води компроматна война. Моето минало е ясно, няма какво да се ровят в него, за мене всичко се знае. Работила съм винаги за националния интерес. Аз съм от поколението, което живя и в предишния режим, но и направи най-много за влизането ни в ЕС. Нямам намерение да се извинявам, за това че съм дете на баща си. Произходът който търсим, беше белег на предишни режим, Сталин караше хората да се отказват от родителите си. С тези думи Бокова се опита да парира критиките и разкритията, че баща й Георги Боков е зловеща фигура от комунистическото минало, отговорен за смърта на много хора.

Аз съм направила много за България. Произходът на парите ми са доказани, атакуват ме за апартаменти в Ню Йорк, без да се посочва каква е моята заплата. Намесиха и сина ми Максим, оплака се Бокова. Тя съобщи, че получава годишно около 150 хил. долара, но има и коефициент към този доход, съобщи Бокова.

Според нея е грешка, ако в България има и втора кандидатура като Кристалина Георгиева.

Ние можем да постигнем успех, ако не се конкурираме вътре в страната, а навън. Ако аз спечеля България ще бъде поставена на световната карта, това е голям успех за дипломацията ни. Без подкрепата на България не бих тръгнала към тази битка в ООН. Смятам, че имам подкрепата на премиера и на външния министър. Но трябва да се изпрати официално писмо, за да мога да правя вече кампания извън България, настоява кадърът на БСП.

Тя обяви още че е благодарна на Симеон Сакскобурготски, че лобира за нейната кандидатура, а освен това Първанов също вярвал в нейния успех.

Бокова даде ясна подкрепа за Ахмед Доган и водещите му позиции в ДПС, запитана как приема скандалите в партията. Дипломатично тя обясни, че не била по това време в страната, но в годините на прехода България успяла да запази един модел на развитие и недопуснала нито военен нито друг конфликт. Трябва да пазим етническия мир и да помним какво сме постигнали, внушува Бокова. Тя обаче и дума не обели, че през последните години ДПС и Доган са се превърнали в символ на корупция, задкулисно са обсебили съдебната система и специалните служби и деморализират живота в страната и политиката.

Бокова се похвали, че ако вдигне телефона на Джон Кери и Лавров, те ще й се обадят, но за Путин и Обама не знае.

Кандидатът за шеф на ООН се похвали, че едни хора разговаряли с нея за президентските избори, имала оферта, но тя чувствала национална отговорност да се бори за шеф на ООН.