Нови трусове в БСП: Социалистите не са сигурни искат ли да останат в ПЕС след евровота

Вътрешно разделение в левицата руши шанса за победа

Положението в БСП никак не е розово, показват последните проучвания. В партията освен, че не могат да се разберат за Сергей Станишев, не могат да преценят трябва ли да бъдат част от ПЕС след евроизборите.

Присъствието или отсъствието на президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на избираемо място в листата на БСП може да предизвика сериозен трус в столетната партия именно показва проучване на социологическа агенция "Медиана". Според 66% от симпатизантите на левицата президентът на ПЕС трябва да бъде в листите на партията. Само 12 % от левите избиратели са против бившият лидер на БСП да бъде включен в листата за предстоящия евровот. Над една трета от избирателите на БСП (36 %) смятат, че тези спорове могат да доведат до сериозно разцепление и отслабване на партията. 

БСП е изправена и пред още един сериозен проблем - позиционирането на партията по отношение на европейските структури. Очевидно е, че дебатът около номинирането на президента на ПЕС за листата на БСП има по-дълбоки мотиви - цялостно поставяне под съмнение на позиционирането на партията в семейството на европейските социалисти и търсенето на "консервативна" идентичност. Над половината от симпатизантите на БСП - 54 %, са за оставането на партията в ПЕС, 14 % са против, а останалите нямат мнение по въпроса. Изтъкването на различията с ПЕС дава възможност за пропукване на европейската принадлежност на БСП, а това може да отблъсне много избиратели, отчитат социолозите. Според проучването, основните рискове пред БСП са вместо да се яви обединена, да затъне във вътрешнопартийни разделения и да пропусне шанса си за победа.

Данните показват, че на левицата в момента й е нужен всеки глас (разликата е под 1 %). Резултатът от изборите до голяма степен ще зависи от способността на БСП да се яви единна и да мобилизира избирателите си, след като разликата с коалицията ГЕРБ/СДС е с около половин процент (0,6 %) - 32.1 % за БСП срещу 31.5 % за ГЕРБ/СДС.