Още една нова идея: Първите три дни от болничните да не се заплащат изобщо

Друга идея пък е инвалидите с пенсии да преминават втори преглед при лекари на НОИ

Ивайло Иванов

Ивайло Иванов

Около 10-15% от инвалидните пенсии са издадени с фалшиви документи, което означава, че около 200-250 млн. лв. от обществените осигурителни фондове, предназначени за хората с увреждания, не отиват при тях. Това е експертната оценка на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, изказана в интервю за радио "Дарик".

От тези решения, които НОИ обжалва, около половината се оказват фалшиви, добави той..

По думите на Иванов общо 517 хил. души получават инвалидни пенсии, а общата сума е 1.817 млрд. лв. Над 88% от всички са с общо заболяване. Организациите на хората с увреждания предлагат част от тези хора да преминат на повторен медицински преглед при доверени лекари на НОИ, за да е сигурно, че няма злоупотреба. За да започне да се прилага, трябва да влезе в законодателството.

По думите му действително болните хора няма да възразят да отидат на още един преглед , а плащащите осигурителни вноски, ще са убедени, че парите им се харчат по предназначение. "Може би ще има минимален дискомфорт, но ще се вижда, че лицето наистина отговаря на условията", каза Иванов.

В отговор на въпрос шефът на НОИ посочи, че възможностите на института за противодействие на фалшивите болнични са ограничени. Обжалват се само тези, които са неправилно попълнени. Пращат се на проверка в регионалните здравни инспекции и подозрителни случаи, при които внезапно 70-80% от персонала на дадено предприятие внезапно едновременно се разболяват. Една от идеите за противодействие, която тепърва предстои да се обсъжда, е първите три дни от болестта да не се заплащат изобщо. Такава практика имало в 14 държави от ЕС, където имала дисцилиниращ ефект.

Иванов повтори оповестеното вчера от социалния министър, че с промяна в законодателството ще бъде въведен преходен период до 2023 г., през който хората, които ще се пенсионират, ще могат да избират дали да го направят по формулата, действала до края на миналата година или по новата. Всеки ще може да провери кой от двата начина е по-благоприятен чрез калкулаторите в сайта на института.