„Nouvel Observateur“: Българската прокуратура най-после подхвана аферата с фалшивите BG паспорти

За измамните схеми за даване на българско гражданство се знае в България още от 2017

Със заповед на прокуратурата в България бяха арестувани директорът на Агенцията за българите в чужбина, както и повече от двадесет лица, заподозрени, че са замесени в търговия с българско гражданство. Това пише френското издание „Nouvel Observateur“. В статия си френският журналистът Жан-Батист Ноде припомня, че още в края на март е публикувал свое пространно разследване по повод престъпната схема за незаконно издаване на документи за българско гражданство – скандал, който избухна само преди дни в България.

Срещу сумата от 5000 евро всяка седмица са били издаване по  30 до 40 български паспорти на чужди граждани, сред които и опасни престъпници, издирвани от Интерпол, пише изданието и допълва, че случаи за неправомерното издаване на документи за българско гражданство отдавна са известни на властите в София. 

В статията се отбелязва, че на шефа на ДАБЧ вече е повдигнато обвинение за  "корупция, злоупотреба с власт и фалшифициране на документи." В допълнение към арестите, полицията извършва проверки в офисите на ДАБЧ, както и в няколко адвокатски кантори в България, обвързани с тези измами.

Изданието припомня още, че за първи път за незаконното издаване на български паспорти проговаря  Катя Матева, която е уволнена и заплашена за това, че изнася скандални данни за френското издание „Nouvel Observateur“. Същата е докладвала случая и пред българските власти, като се е опитала в същото време да блокира издаването на 60 незаконни свидетелства за българско гражданство. По-късно е установено от Интерпол, че сред бенефициентите е имало и издирвани за престъпни деяния хора. Нещо повече – Катя Матева директно атакува българския министър на отбраната Красимир Каракачанов, като лично отговорен за злоупотребите в ДАБЧ, предвид обстоятелството, че именно той е предложил лицето, заело длъжността директор на ДАБЧ. 

В същото време министър Каракачанов напълно отрича да има някаква съпричастност към престъпните схеми в агенцията. Нарича обвиненията на Матева несъстоятелни, като обяснява, че тя е била отстранена от шефския пост в ДАБЧ след дисциплинарно разследване, за което той не е отговорен, отбелязва изданието. 

От статията ставя ясно, че като част от искането за международна взаимопомощ от страна на българските власти, журналистът Жан Батист Ноде, автор на статията от март по повод този скандал, е бил изслушан във вторник, 6 ноември, като свидетел, от френската полиция в Париж. Той е отговорил на всички въпроси, изпратени от българските съдебни органи в София. Но е останал учуден, че българските власти едва сега подхващат тази афера. В тази връзка той посочва, че още през октомври 2017 г. в доклада си в Народното събрание Драгомир Димитров, директор на Националната разузнавателна служба е подчерта следното: "Издаването на фалшиви български документи за самоличност, измамните схеми за получаване на българско гражданство представляват сериозна заплаха за сигурността на България".

В статията си Жан Батис Ноде отбелязва още, че петнадесет дни преди представянето на доклада на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието и правораздаването, българските властите реагират остро срещу това престъпление, в което са замесени и имена на български политици. България и Румъния вече бяха тежко санкционирани от Брюксел за корупция, като блокираха стотици милиони европейски средства. Тази помощ от ЕС за България е в центъра на друг скандал, свързан с  източването на финансовата помощ от ЕС, от които са се възползвали български министри и руските олигарси, които се опитват да засилват позициите в редица страни членки на ЕС с благословията и помощта от Кремъл. Българската прокуратура в крайна сметка блокира 14 милиона евро и обяви започването на разследване по случая, коментира изданието. 

Превод: Faktor.bg