Нинова с нови критики към ГЕРБ: Приеха закона за лова, а бавят промените в Кодекса за социално осигуряване

По думите й това се случва, защото изисква пари, а управляващите ги нямат в бюджета

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Законът за лова например бе приет бързо на първо и второ четене.  А сега ГЕРБ бавят промените си в Кодекса за социално осигуряване, защото изискват пари. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с миньори от Бобов дол, предаде „Фокус“. Според нея, ако законопроектът бъде приет октомври месец, тогава се гледа бюджет и може да се каже, че няма пари.

„Законът за лова не е толкова спешен за работещи и хора в трудно социално положение, но вижте как го гледат, защото, видите ли, на някой в някоя ловна дружинка трябва да му се уреди лова“, каза Нинова. Лидерът на БСП обърна внимание, че промените в Кодекса на труда не влизат не само в зала, но и дори на комисия. 

Събираме подписи за включване в дневния ред на парламента Кодекса за социално осигуряване, с който да решим проблемите на съкратените миньори в "Мини Бобов дол". Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с миньори от Бобов дол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че миньорите са се обърнали с молба към „БСП за България“ за помощ. 

„Има внесено предложение за промяна в Кодекса за социалното осигуряване от колеги от ГЕРБ, но няма никакво движение по този закон. Подозираме, че умишлено не се вкарва в комисия, оттам не се вкарва в зала. Идва ваканция през август, т.е. това остава за септември и октомври, а те няма как да отговорят на условията за пенсиониране. Съкратени са“, поясни Нинова. 

По думите й става дума за текст в закона, с който трябва да се позволи при съкращаване преди навършване на възрастта, съкратените служители да се пенсионират по старите правила. 

„Проблемът е много стар. Много им беше обещавано от правителството. Омбудсманът работи по този въпрос. Затова предприемаме следното – ще съберем подписи и по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ще поискаме включването на този законопроект в дневния ред на Комисията по труда и социалната политика и ще поискаме гледане на първо и второ четене в един ден, тъй като става въпрос само за един текст и една преходна разпоредба, за да може до края на юли това да стане факт и проблемът на съкратените миньори от Бобов дол да се реши до края на парламентарния сезон“, каза лидерът на БСП. 

Нинова посочи, че са необходими една трета от народните представители законопроектът да бъде придвижен.