НИМХ: БАН в желанието си да присвои имоти, наруши драстично собствените си правила

Решението за създаването на нов институт за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН на базата на отделяне от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ е обжалвано от НИМХ в Административния съд в София-град на 11 декември 2018 г. С тази жалба е спряна процедурата по създаването на института, се посочва в съобщение от ръководството на НИМХ.
    В него се отбелязва, че във връзка с продължаващата кампания на ръководните органи на БАН за заблуждаване на българската общественост от НИМХ са длъжни да кажат, че никой никъде не е поемал ангажимент НИМХ да осигурява със сгради, създавани от БАН, нови институти. Ангажименти има само към колегите, които искат да напуснат след 1 януари 2019 г. НИМХ и да останат да работят в БАН. На тях не им се оказва натиск и ще им бъдат предоставени всички активи, които са им заведени. По същата причина НИМХ не иска от ръководните органи на БАН да предоставят сграда за колегите от други институти на БАН, които искат да преминат след 1 януари 2019 г. към НИМХ.
    "Общото събрание на БАН в желанието си да присвои имоти, предоставени от българската държава на НИМХ за изпълнение на националните му задачи, наруши драстично собствените си правила за преустройство на самостоятелните научни звена на БАН", заявяват от НИМХ. И посочват, че  за "безпрецедентния процес на отделяне на НИМХ" единствено виновни са ръководните органи на БАН. Ако се проследят техните съобщения за медиите по проблема през последните месеци, може да се види многократната смяна на позициите им и подмяната на фактите. Опитите за прехвърляне на "вината" върху ръководството на НИМХ, а още повече на МОН, са похват от други времена, коментират от НИМХ.