Николай Ненчев: Имаме Румен Радев преди и след Решетников

НАТО взема самолетите ни за вражески, не ги разпознава

Николай Ненчев

Николай Ненчев

“Имаме Румен Радев преди и след Решетников. Той беше по-голям атлантик от Соломон Паси. Не случайно на първото си посещение в Брюксел новоизбраният президент се застъпи да отпаднат санкциите срещу Русия”. С тези думи пред Нова телевизия бившият военен министър Николай Ненчев обобщи метаморфозата на някогашния началник на ВВС и настоящ държавен глава и определи атаката му като “геополитическа, уронваща устоите ни на натовска държава”.

По повод на вчерашните думи на Румен Радев, че Николай Ненчев приземил военновъздушните ни сили задето сключил договор с Полша за ремонт на салолетите ни, бившият военен министър коментира: “Обезпокоен съм от думите на президента – той не казва истината, той е непоследователен”. Николай Ненчев припомни как самият Румен Радев агитирал да се откъснем от руската зависимост и да намерим друг партньор, който да ремонтира двигателите и самолетите ни. “Той е на път да ни скара с Полша, която стриктно изпълнява договора”, коментира бившият военен министър.

Николай Ненчев каза още, че никога в авиацията ни не са влагани толкова много средства – над 100 млн. лв., и добави, че смисълът на договора с Полша е да има и втори. Той добави, че първите два ремонтирани двигатели са били получени много по-рано, отколкото руската фирма е щяла да ги върне. Освен това с поляците е договорена с 40 на сто по-ниска цена, отколкото предложената от Русия, безплатен транспорт и държавна гаранция за спазването на договора.

По повод на твърдението, че в касата му на министър са останали заключени два договора с Русия, докато са се провеждали преговорите с Полша, Николай Ненчев отговори, че става въпрос за рамково споразумение, което не ни задължава с нищо, тъй като не е договор. Той отхвърли обвиненията, че е нарушил интереса на руската компания, защото решението в интерес на Полша е гласувано от правителството и с огромно мнозинство в парламента. 

Според бившия военен министър нашите самолети в момента не са разпознаваеми за партньорите ни в НАТО и те ги вземат за вражески.