Николай Нанков: Протестът на БСП днес беше несериозен

Не може да има гаранционни срокове за ремонт от 6 месеца или година

Ще търсим начин да повишим качеството на пътното строителство.  Трябва да има санкции за изпълнителите на некачествена строителство и по-дълги гаранции. Не може да има гаранционни срокове за ремонт от 6 месеца или година. Трябва да бъдат по 6-7 години. Това заяви Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, „Още от деня“ по БНТ.

"В Министерски съвет и днес се случиха добри неща за страната, протестиращите не ни попречиха. Не е лошо да имаш гражданска позиция, но протестът на БСП днес беше несериозен. Направи се опит да се създаде една картина на нестабилност в страната, а това не е така", заяви той

 „Всяка една държавна политика има уникален прогрес. Той даде пример с реформите в образованието и здравеопазването: „20 000 върнати деца в образователната система“. Министър Нанков отбеляза, че се радва, когато има съвпадане на обществените искания и намеренията на правителството.

„Обществото трудно разбира тромавите процедури, като обжалване на обществените поръчки и еколигичните оценки за въздействие на околната среда. Той изрази задоволство от факта, че вече законово е решен този проблем, като решенията се ще се решават на една инстанция и така се пести една година процедури. Скоростният път от Ботевград до Видин ще е готов до 2022 година, стана ясно от думите на регионалния министър. „Той е изключително важен и е предпоставка за икономическото съживяване на един от най-бедните райони в България“.

Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет днес, което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин Албена Георгиева, на Враца Малина Николова и на Монтана Росен Белчев, както и представители на протестиращите граждани от Видин.

За реализацията на проекта е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, които да се изпълняват, каза Николай Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се осигури още скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4.