Николай Кокинов: Северин "съжалява", за да получи по-ниско наказание, но това е чист дефицит на справедливост

Когато обвиняемото лице признае вината си, това е вид сделка. Какво обаче печелят пострадалите, заяви бившият градски прокурор на София

Николай Кокинов

Николай Кокинов

Северин Красимиров няма друг изход, освен да изразява, че съжалява. Ако искрено съжаляваше, щеше да отиде и да се предаде. Просто цели по-ниско наказание. Ще получи най-вероятно 30 години за това тежко престъпление, заяви пред бТВ адвокат Николай Кокинов, бивш софийски градски прокурор, по повод убийството в Русе и задържането на Северин Красимиров.

Далече съм от разследването. Според мен този човек е видял това младо и хубаво момиче, вероятно е бил привлечен от някакъв предмет или чисто полово. След това я е дръпнал в храстите. Изнасилил я е и за да прикрие това престъпление, я е убил.
 
Трудно ми е да преценя дали са го заковали с доказателства. Мисля, че прокуратурата няма да има големи проблеми с доказването. Лицето по-скоро ще признае вината си, за да получи по-малко наказание. Последна дума ще има съдът.

Според него, със сигурност процесуално това дело няма да е лесно. Прокуратурата ще се опита да бъде прецизна, за да демонстрира мощ. Защитата е с леко стеснени възможности. Всеки има право на защита. Това е част от занаята. Не може клиентите да бъдат светци. Всичко опира до професионализъм.
 
Когато обвиняемото лице признае вината си, това е вид сделка. Какво обаче печелят пострадалите?!  Остава чувството за несправедливост.  Това не е като на пазар да премерим кило домати и патладжани и да разберем кое е по-скъпо. По-бързо е съдопроизводството, но остава гадничко чувство за неудовлетворение сред пострадалите. Това е чист дефицит на справедливост. Хората са с усещане, че нещо им липсва, нещо не получават, коментира още адвокатът.

Кокинов защитава Цвета Таскова, която участва в катастрофата на магистрала „Тракия”, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени. Другата седмица предстои предявяване на прецизирано обвинение.  „Съдебно-техническата експертиза, която посочва причините за катастрофата, явно е готова, след като ги викат, но аз нямам достъп до нея на този етап от процеса. Когато се запозная с нея, ще имам някакво становище”, отбеляза адвокатът.
 
Никога не гледам назад, гледам напред. Човек се учи от грешките си. Не е моментът да коментирам разговора „Ти си го избра“.  Не съм се виждал с Борисов и Цацаров. Не виждам промяна в правосъдната система. Трябва да се променят много дребни детайли. Всяка система има нужда от ъпдейти. Професионалистите виждат тези неща в ежедневието. Наказателното право е като часовник с махало. Твърде радикалната промяна понякога води до твърде крайни резултати. Има какво да се желае винаги. Нормално се чувствам. Наказателният процес е състезание. Стоиш от едната или другата страна. В крайна сметка искаш да си победител на финала.