Ненчев в Кнежа: Трябва да защитим правата и на производителите, и на потребителите

Независимият кандидат за евродепутат се срещна днес със земеделски производите и пчерали

Днес независимият кандидат за еродепутат Николай Ненчев посети град Кнежа, област Плевен, където се срещна с местни земеделски производители и пчелари. Заедно обсъдиха стоящите пред тях проблеми.

Фактите: Качествените български продукти трудно намират място на българския пазар. От една страна, всички търсим качествените, български продукти, а от друга, производителите срещат много трудности, за да достигнат до българския пазар. Оказва се, че основна причина е бездушната и тежко корумпирана българска администрация. Законови разпоредби има, но те не се спазват и изпълняват.

Николай Ненчев заяви: „Трябва да защитим правата и на производителите, и на потребителите. И едните, и другите са еднакво губещи! Това ще гарантира сигурност както за производителите така и за потребителите. Загубим ли производителите, губим поминъка и обричаме бъдещето си!“

Търсейки надежда и подкрепа, хората питат: "Как да намерим сили и смисъл, за да продължим с пчеларството? От години ставаме свидетели на много тревожен феномен – масово измиране на милиони пчелни семейства. През последните седмици това се разпространи като пожар в България и е учудващо, че не се вземат конкретни и работещи решения. В края на април имаше масово измиране на пчели именно в Плевенско заради опасни пестициди.

Васил Маринов, един от потърпевшите, споделя какви са трудностите, пред които са изправени българските пчелари. “Лъжат ни, че използват едни препарати, а всъщност пръскат с други, които вредят на пчелите. Стига се дотам пчелите да умират, производството също. Обречени сме! Институциите действат срещу нас - или с бездействието си и некомпетентността си, или с това, че са корумпирани!”