Назначиха бивш кмет на Ню Йорк за специален пратеник в ООН за климата

Майкъл Блумбърг е отдавнашен застъпник за чиста енергия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи бившия кмет на Ню Йорк и бизнесмен милиардер Майкъл Блумбърг за специален пратеник на ООН за климата, предадоха световните агенции.

Гутериш похвали Блумбърг, който е отдавнашен застъпник за чиста енергия, за работата му в борбата срещу климатичните промени, особено след като президентът Доналд Тръмп реши да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата миналата година. "Много малко неща зависят днес във връзка с климатичните промени от централното правителство. Решаваща е реакцията на обществото. Решаващи са действията на компаниите и управлението на градовете", каза Гутериш.

Блумбърг заяви пред журналисти в ООН, че се надява президентът Тръмп да се вслуша в съветниците си, да се вгледа в данните за климатичните промени и да промени мнението си. "Той може да стане велик лидер, ако промени мнението си за глобалното затопляне и продължи участието на САЩ в Парижкото споразумение, каза бившият кмет на Ню Йорк, предаде БТА. 

Блумбърг ще работи за прилагане на стратегията на ООН за климата и за изпълнение на целите на Парижкото споразумение и ще помага на Гутериш в подготовката на срещата на върха на ООН за климата през 2019 г., посочва ДПА.