Най-младият заложник на Кремъл получи присъда, равносилна на смърт

Павло Гриб е най-младият украински политически затворник на Москва, който е хронично болен, със свидетелство за инвалидност

Павло Гриб, снимка: informnapalm.org

Павло Гриб, снимка: informnapalm.org

На 22 март Северно Кавказкият Окръжен Военен съд в Ростов на Дон осъди 20 годишния украинец Павло Гриб на 6 години колония с общ режим, пише informnapalm.org. След огласяването на присъдата Гриб заяви, че ще започне гладна стачка.

„Тази присъда е равносилна на смъртна за Павло“ – коментира баща му, Игор Гриб, в интервю за украинската медия „Громадске“. Той допълни, че защитата ще се обърне към Европейския съд за правата на човека, а на младежа непременно трябва да бъде осигурено животоспасяващо адекватно лечение и той да бъде върнат в Украйна.

Павло Гриб е най-младият украински политически затворник на Кремъл. Той е с хронична болест от дете и свидетелство за инвалидност. Не е воювал, не подлежи на служба. Зад граница не е пътувал от 2012 година. Единствената активност, която е проявявал е в социалните мрежи.
Отвлечен от автогарата на беларуския град Гомел, където е подмамен за среща с момиче. Съден по скалъпено обвинение, поставен при изключително тежки условия в руския арест, подложен на тормоз.

Павло вече година и половина е в руски арести. Набирателната сметка, отворена от баща му за закупуване на необходимите му животоспасяващи лекарства е блокирана от руските власти. Заради , липсата на адекватно лечение младежът е в изключително лошо здравословно състояние. Адвокатът му му информира, че зрението му е почти загубено, той на практика е ослепял, има проблеми с паметта и ориентацията.  Бащата на младежа съобщи, че са се появили първи признаци на Алцхаймер и на цироза. Украинският омбудсман Людмила Денисова заяви, че младежът спешно се нуждае от операция на сърцето.

Въпреки, че в показанията на двамата свидетели, въз основа на които е скалъпено делото, и частичният отказ на един от тях от първоначалните му показания, на Гриб е отказано облекчаване на присъдата. На 21 декември 2018 година съдът отказа Павло да бъде пуснат под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. На 29 януари Русия отказа на украинския консул да посети Павло Гриб.

По време на заседанията на съда неведнъж е викана „Бърза помощ“ за Павло. Помощ потърсиха и по време на вчерашните изслушвания, след като на Гриб му прилоша.

В дадената му от съда „последна дума“ Павло Гриб отрече вината си, и нарече ФСБ (Федералната служба за сигурност на Русия) „бандити и убийци“. Той пожела на всички украински патриоти, които Кремъл държи в затворите си с достойнство да преминат през плена, и завърши със „Слава на Украйна!“ „Слава на украинската нация!“

Кремъл държи в затворите си в Крим и Русия над 80 украинци, осъдени по различни скалъпени обвинения. След атаката на Русия срещу украинските кораби в Черно море от 25 ноември 2018 г. към тях се прибавиха и 24-те пленени и отвлечени в РФ украински моряци, на които отказват статут на военнопленници.

Историите на украинските политически затворници си приличат. Арестуват ги по фалшиви показания, подлагат ги на жестоки изтезания, чрез мъчения изтръгват от тях „самопризнания”. Подхвърлят се доказателства, появяват се фалшиви свидетели, инсценират се съдебни процеси. Хвърлени решетките на руските затвори в Крим и Русия само заради патриотичната си позиция, те се намират в изключително тежки условия. Някои от тях са на границата на смъртта..