Най-малко 50 000 бежанци директно от Африка, Близкия изток и Турция ще приеме Европа

В изявление от Европейската комисия заявиха, че препоръчват „нова европейска схема за разселване"

Европейският съюз планира да приеме на своя територия най-малко 50 000 бежанци директно от Африка, Близкия изток и Турция, за да може по този начин да ограничи придвижването към континента с лодки през Средиземно море. В изявление от Европейската комисия заявиха, че препоръчват „нова европейска схема за разселване, която да доведе най-малко 50 000 от най-уязвимите хора в нужда от международна закрила в Европа през следващите две години“.

"Трябва да открием реални алтернативи на предприемането на опасните незаконни пътувания“, заяви европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Досега ЕС е разселил 23 000 души от бежански лагери извън ЕС, най-вече от Йордания и Турция. Преместването на хора от тези държави ще продължи, но ще се постави акцент и върху приемането на хора от Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия, съобщават от Комисията.

„Това ще допринесе за по-нататъшното стабилизиране на миграционните потоци през Средиземно море“, които се движат основно от Либия за Италия, посочват още от Брюксел.

Програмата за разселване е различна от противоречивите квоти за прием на бежанци, които вече са пристигнали на континента в Гърция и Италия и тяхното разпределение в останалите държави от общността на квотен принцип.