Добра новина за пицата: Може да бъде по-полезна и без глутен

Най-лесната рецепта за едно от любимите ни ястия

Пицата е любима на мнозина, но няма как да отречем, че тя не е сред най-полезните ястия. Добрата новина е, че вече можем да се наслаждаваме на неповторимия вкус на пицата, без да се притесняваме, че прекаляваме с глутена. Ето как.

Необходими съставки: 

2 кг карфиол
1 яйце
разбито 1/3 чаша козе сирене (или кашкавал)
1 ч.л. сушен риган
щипка сол 

Начин на приготвяне: 

1. Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Използвайте голяма тенджера, в която да задушите карфиола. Когато водата заври, покрийте тенджерата, докато карфиолът омекне.
2. Изсипете карфиола в кухненски робот и използвайте S-образното острие. Карфиолът трябва да бъде нарязан на парченца с големината на ориз.
3. Изсипете карфиола в кухненска кърпа, завийте го добре и изцедете излишната течност. 
4. В голяма купа изсипете готовия карфиол, яйцето, козето сирене и подправките. Не се притеснявайте да смесите съставките с ръце. 
5. Изсипете сместа върху тава, покрита с хартия за печене. Разстелете тестото до дебелина 3 сантиметра.
6. Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути, докато придобие златист цвят. Извадете от фурната, обърнете блата и го запечете и от другата страна за около 10 до 15 минути.  7. Добавете любимите си съставки за пица и печете за още 5 до 10 минути, докато кашкавалът или моцарелата се разтопят. 

Лесно, вкусно и здравословно!

(dama.bg)