Учени предупреждават: Океаните се затоплят по-бързо от очакваното

Учени предупреждават, че океаните се затоплят по-бързо от очакваното, което може да увреди кораловите рифове, както и да повлияе на климата, съобщи "Ройтерс", като се позова на сп. „Сайънс”.

Възможно е и да бъде поставен рекорд за 2018 г., сочи анализ на специалисти от Китайската академия на науките.

Учените предупреждават, че това е причината за покачване на нивото на океаните, тъй като при затоплянето се разширяват и подхранват по-интензивни урагани и други екстремни климатични явления.

Хиляди плаващи роботи регистрират океанската топлина през последните десетилетия.

Също така е възможно да се понижи съдържанието на кислород и така да пострадат  кораловите рифове, които са много важни за морските обитатели.

"Затоплянето се подхранва основно от натрупването на парникови газове като въглероден диоксид в атмосферата в резултат на човешка дейност. Нарастващото темпо на затопляне на океаните е знак за увеличаване на парниковите газове в атмосферата", казва Лицзин Чън, ръководител на настоящото проучване от Китайската академия на науките.

Водещи климатолози заявиха миналата година, че светът разполага с около 12 години, за да разреши проблема с парниковите газове, или рискува да се сблъска с най-тежките последствия от климатичните промени - недостиг на вода и храна, по-силни бури, големи горещини и други екстремни метеорологични условия, и покачващо се морско равнище, припомня БТА.

С помощта на събраните данни учените са документирали повишаване в интензитета на валежите и по-мощни урагани като "Харви" през 2017 г. и "Флорънс" през 2018 г.

Океаните се явяват като енергиен източник за ураганите, които могат да станат още по-силни в резултат на покачващите се температури.