Трети пациент с ХИВ, наречен "дюселдорфски", влезе в ремисия

Новината идва след като преди дни стана ясно за "лондонски пациент", който също се е излекувал от болестта

Трети човек с ХИВ, познат като "Дюселдорфския пациент" е навлязъл в постоянна ремисия, твърди екипът от учени, участвали в лечението му.

Новината идва след като преди дни стана ясно за "лондонски пациент", който също се е излекувал от болестта с помощта на трансплантация на костен мозък, съобщава Newscientist.

Новият случай отново е свързан с трансплантация на костен мозък, но учените поясняват, че "Дюселдорфският пациент" е спрял да приема поддържащите лекарства за ХИВ само преди 3,5 месеца. "Лондонският пациент" не приема медикаментите си вече 18 месеца, като болестта не се е развила в СПИН. Учените отново са използвали донор с генетична мутация, която го прави резистентен към вируса на ХИВ.

Промените в клетките не позволяват на болестта да предизвика инфекция и да се разпространи. Така случаите на излекувани от ХИВ стават общо три, като първият е т.нар. "Берлински пациент", който след трансплантация на костен мозък през 2007 г. вече повече от десетилетие живее без да приема лекарства за ХИВ.

Лекарите предупреждават, че присаждането на костен мозък е много рисково и няма как да бъде приложено при всички пациенти, носители на ХИВ, но тези три случая биха спомогнали в разработването на лек за болестта.