НАСА планира да изстреля нов марсоход през 2020 г.

Наученото от събраните проби в рамките на тази мисия ще има потенциала да изясни дали сме сами във Вселената

Снимка: НАСА

Снимка: НАСА

Следващата марсианска мисия на НАСА, планирана за 2020 г., ще включва усъвършенстван марсоход, който ще търси признаци за древен микробен живот на необитаемата Червена планета, предаде Ройтерс.

Наследникът на марсохода "Кюриосити" вероятно ще бъде изстрелян през юли или август 2020 г. Апаратът ще бъде оборудван със седем нови инструмента. Дизайнът на колелата му ще бъде променен, съобщават от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Новият марсоход ще изучава марсианския терен над и под повърхността и ще събира почвени и скални проби. "Наученото от събраните проби в рамките на тази мисия има потенциала да изясни дали сме сами във Вселената", казва Кен Фарли от екипа.

Лабораторията за реактивни двигатели освен това разработва нова технология за кацане. Благодарение на нея новият апарат ще може да преминава през места, които бяха окачествени като твърде рисковани за "Кюриосити", и да си спести километри път.

Успешните мисии на НАСА за доставяне на апарати на повърхността на Марс са вече седем. Учените от американската космическа агенция използват и Международната космическа станция (МКС) за подготовката на бъдещи мисии по изпращане на хора на Луната и Червената планета.